Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μετά το «Χριστός Ανέστη» ας έλθει και το «Ηλεία Ανέστη»


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
-->
Η Ηλεία αυτές τις ημέρες, ξαναγίνεται Μεγάλη. Συμπατριώτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, Ηλείοι της Διασποράς και ξένοι, που λατρεύουν να περνούν το Πάσχα σε αυτή την υπέροχη γωνιά της Ελλάδας, συγκεντρωνόμαστε γύρω από
τα παραδοσιακά έθιμα των ημερών: Επιτάφιοι, προετοιμασία εορτασμού, Χριστός Ανέστη, βεγγαλικά, το Φιλί της Αγάπης, η μαγειρίτσα, λίγος ύπνος κι από το πρωί της Λαμπρής, τραγούδια, γέλια, χοροί και οι σούβλες να γυρίζουν.

Η Ηλεία ζει αυτές τις ημέρες, μεγάλες στιγμές. Ξεχνά για λίγο τα όσα την απασχολούν, την κρατούν πίσω, τις τεράστιες αδικίες που η πολιτική της ελίτ και η κεντρική εξουσία της έχουν επιφυλάξει, για να ξαναγίνει Μεγάλη.

Η ευχή μου, η ευχή όλων μας είναι η Ηλεία να μην περιμένει κάθε Χριστού, κάθε Λαμπρή για να ξαναγίνει Μεγάλη. Να δώσει μάχες, ενωμένη, μακριά από μικροκομματικές και προσωπικές στρατηγικές, για να αποκτήσει και πάλι την παλαιά της δόξα και ισχύ.

Οι ευχές, από μόνες τους, δεν αρκούν. Χρειάζεται αγώνας, ξεβόλεμα, υπέρβαση των μικρών που μας χωρίζουν και μας κρατούν όλους μαζί χαμηλά.

Την Κυριακή, μεγάλη γιορτή, λέμε όλοι «Χριστός Ανέστη». Μακάρι το συντομότερο να λέμε –και να το δούμε να γίνεται πράξη- και το «Ηλεία Ανέστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου