Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Πού είναι, και που έπρεπε να είναι η Ηλεία...


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Αμέτρητες, πια, είναι οι εικόνες που μας δείχνουν σε ποια θέση βρίσκεται η Ηλεία. Κι όσοι από μας πονάμε αυτό τον τόπο, πικραινόμαστε γιατί μπορούμε να καταλάβουμε πού
έπρεπε να βρίσκεται ο ευλογημένος αυτός τόπος.

Δείτε ένα παράδειγμα: Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα, η Food Expo 2016. Εκεί λοιπόν, βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ηλείας, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου του νομού μας. Από τα σχετικά δημοσιεύματα μέτρησα εννέα εταιρείες της Ηλείας, οι οποίες μετείχαν στη μεγάλη αυτή έκθεση, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις και συνάπτονται επίσης πολλές συμφωνίες.

Εκεί βρισκόμαστε. Εννέα επιχειρήσεις. Θα μπορούσε βέβαια (ίσως σκεφτεί κανείς) η Ηλεία να ήταν τελείως απούσα. Τώρα, είμαστε στις εννέα επιχειρήσεις. Πάλι καλά.

Να με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν ικανοποιούμαι και δεν συμβιβάζομαι με το "πάλι καλά". Η Ηλεία έπρεπε να έχει κατακλύσει την Food Expo, για να μην πω ότι έπρεπε μόνη της να διοργανώνει μια πανελλήνια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ηλείας. 

Η αγροτική παραγωγή των πατεράδων μας, δίνει με γρήγορους ρυθμούς τη θέση της στην ολοκληρωμένη αγροτική εκμετάλλευση, στρέφει τους νεότερους αγρότες προς την τυποποίηση, ενώ ολοένα και περισσότεροι βλέπουν την προώθηση των προϊόντων τους μέσα από το επαγγελματικό marketing κι αναζητούν εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς για αυτή την αποστολή.

Ο ηλειακός κάμπος συνειδητοποιεί, πλέον, ότι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων του παρελθόντος δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί, κι εξορθολογίζει σιγά- σιγά την προστασία των καλλιεργειών, επιλέγοντας όλο και περισσότερο φυσικά προϊόντα αντί των παραδοσιακών φυτοφαρμάκων.

Λίγες περιοχές της Ελλάδας έχουν την ποικιλία και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Ηλείας. Κι επειδή στο παρελθόν είχαμε από μόνοι μας απαξιώσει σε έναν βαθμό την ποιότητα, τώρα ευτυχώς έχουμε αντιληφθεί πόσο ανταγωνιστικό είναι το περιβάλλον και προσέχουμε τι προϊόντα παράγουμε, δίνουμε βάρος στην τυποποίηση και την πιστοποίηση, μας ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο οι εξαγωγές. Ευτυχώς.

Άρα, που έπρεπε να είναι η Ηλεία σε μια μεγάλη έκθεση όπως η Food Expo 2016; Έπρεπε να έχει γεμίσει την έκθεση, να κυριαρχεί, να έχει επιβάλλει την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων της. Το λάδι μας, που μαζί με τη Μεσσηνία και τη Λακωνία είναι το ποιοτικότερο της Ελλάδας, αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο της ημιορεινής, νότιας Ηλείας. Από το Επιτάλιο κι απάνω, στην Κρέστενα και τα χωριά της, αλλά και στα υψηλότερα σημεία του Πύργου και της Αμαλιάδας, παράγεται με μεράκι και σεβασμό το καλύτερο λάδι. Γιατί δεν είχε καταλάβει μια ολόκληρη πτέρυγα της Έκθεσης; 

Τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά του Κάμπου, έπρεπε να έχουν "καταλάβει" άλλο ένα τεράστιο μέρος της Έκθεσης. Άντε να μας κοντράριζε λιγάκι η Θεσσαλία. Κανείς άλλος δεν έχει τις δικές μας δυνατότητες στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Ποιος έχει φάει καλύτερο πορτοκάλι; Ποιος δεν θυμάται ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια τα "καρπούζια Αμαλιάδας" ήταν σήμα κατατεθέν ποιότητας και νοστιμιάς; 

Ποιος δεν έχει παρατηρήσει πόσο περισσότερο αλλά και ποιοτικότερο, πιο εύγευστο κρασί παράγουν πλέον οι σχετικές επιχειρήσεις στο νομό μας; 

Η Ηλεία είναι ένας γίγαντας που κοιμάται. Η αγροτική της πλευρά είναι τόσο συντριπτικά καλύτερη, που δεν αντέχει άλλο να "κοιμάται". Κι αν στη φετινή Food Expo ήταν μόνο εννέα επιχειρήσεις, καλό είναι το δραστήριο Επιμελητήριο Ηλείας να βάλει από τώρα ένα στόχο ώστε του χρόνου να είναι τριάντα. Και για του παραχρόνου, βλέπουμε...-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου