Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Βάλε κι εσύ, τη δική σου «φωτιά» στον Πύργο...


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ο Πύργος, η πρωτεύουσα της Ηλείας, μια πόλη σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, όχι μόνο πνίγεται επί δεκάδες μηνών στα σκουπίδια, όχι μόνο δεν έχει βρει τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του, όχι μόνο έχει καταδικάσει τους κατοίκους του σε μια διαβίωση που ούτε στις κακόφημες συνοικίες του Ισλαμαμπάντ ή τις μολυσμένες
περιοχές του Γάγγη ποταμού δεν συναντάται, αλλά από προχθές έχει ακόμα ένα θλιβερό ρεκόρ: Τα σκουπίδια που εκτρέφουν σε κάθε γειτονιά του Πύργου τρωκτικά, ασθένειες και γεμίζουν την όμορφη αυτή πόλη με αβάσταχτη δυσοσμία, πήραν φωτιά.

Την ώρα που η Πυροσβεστική κατευθυνόταν προς ένα σκουπιδοβουνό που φλεγόταν, ένα άλλο σκουπιδοβουνό λίγο πιο πέρα έπαιρνε με τη σειρά του φωτιά, για να ολοκληρώσει τον εφιάλτη των περιοίκων στην οδό Ολυμπίων- τι τραγική ειρωνεία και με αυτά τα ονόματα...

Οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες του Πύργου, όλοι οι Ηλείοι δηλαδή, είναι ώρα να πάρουν αποφάσεις: Εάν αυτή τη ντροπή για την περιοχή μας, μπορούμε να την ανεχτούμε, αν αυτό το αίσχος μπορούμε να το καταπιούμε, τότε ας μείνουμε δειλοί και άβουλοι, να περιμένουμε κάποιο θάμα, όπως λέει ο ποιητής.

Αν όμως, υπάρχουν ανάμεσά μας και κάποιοι που λένε «όχι, δεν πάει άλλο», τότε αυτοί, και όλοι εμείς μαζί με αυτούς, πρέπει να ανάψουμε μιαν άλλη φωτιά. Μια «πολιτική φωτιά» που θα κατακάψει την πολιτική ελίτ, η οποία ευθύνεται για το αίσχος που εξευτελίζει ολόκληρη την Ηλεία στα μάτια όλων των Ελλήνων, αλλά και χιλιάδων ξένων τουριστών που φτάνουν στο Κατάκολο για να επισκεφθούν τον Ιερό τόπο της Ολυμπίας, και βλέπουν μια κατάσταση χειρότερη κι από τις περιοχές των βραζιλιάνικων φαβέλας.

Ξέρω καλά ότι σε κάθε φωτιά, μπορεί να καούν και κάποια χλωρά κλαριά. Έτσι γίνεται. Και στην Ηλεία σήμερα υπάρχουν πράγματι ελάχιστα «χλωρά» κλαριά στο πολιτικό της σύστημα, τόσο το κεντρικό όσο και το αυτοδιοικητικό. Είναι καθήκον μας να προσπαθήσουμε να τα προστατεύσουμε από τις εκκαθαρίσεις της κάλπης. 

Αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, είναι προφανές ότι μείζων υποχρέωσή μας είναι να απαλλαγούμε από τα ξερά. Η σημερινή α-πα-ρά-δε-κτη εικόνα του Πύργου οφείλεται στην ανικανότητα του τοπικού πολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος που οι πολίτες δημιούργησαν με την ψήφο τους. Αυτό το υπερόπλο της Δημοκρατίας, η ψήφος του πολίτη, που δημιούργησε το κακό, αυτό πρέπει να γίνει και ο μοχλός για την ανατροπή αυτού του επαίσχυντου συστήματος.

Αναζητούμε τους ενόχους, όχι μόνο σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια: Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λύνεται μέσα σε λίγους μήνες. Η σημερινή απάνθρωπη κατάσταση στον Πύργο είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και ανικανότητας της πολιτικής ελίτ της περιοχής επί τουλάχιστον μιάμιση δεκαετία.

Τα φλεγόμενα σκουπιδοβουνά, ας είναι ο καταλύτης για το άνοιγμα μιας νέας εποχής στην Ηλεία. Όχι άλλα σκουπίδια στους δρόμους, ούτε στα πολιτικά γραφεία.

1 σχόλιο:

  1. Κωνσταντίνος Λυκογιάννης18 Απριλίου 2016 στις 7:26 π.μ.

    Σχετικά με τα σκουπίδια, πότε η ΗΛΕΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ, θα γίνει ΗΛΕΙΑ ΜΕΝΩΜΕΝΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή