Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ολυμπιακή εκεχειρία υπογράψαμε. Ηλειακή εκεχειρία, πότε με το καλό;



Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Διαβάζω ότι όταν αποχωρήσαμε εμείς οι "θνητοί" από τον ιερό χώρο της Ολυμπίας, οι "αθάνατοι" μαζί με τους αξιωματούχους που βρέθηκαν εδώ, υπέγραψαν συμβολικά τη Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. 

Ωραία είναι όλα αυτά τα "συμβολικά", δε λέω, αλλά θα
ήταν ωραιότερα αν τα κάναμε μετά από τα "πραγματικά". Θέλω να πω δηλαδή, ότι προηγείται η πράξη και ακολουθεί ο συμβολισμός. Εδώ, στη χώρα μας γενικότερα, το έχουμε ρίξει πολύ στο "συμβολισμό" κι από ράξεις, υστερούμε, για να το πω ευγενικά...

Έτσι λοιπόν, μετά τη συμβολική Ολυμπιακή Εκεχειρία, λέω να σκεφτούμε μήπως και προχωρήσουμε στην πραγματική Ηλειακή εκεχειρία. Δηλαδή, τώρα που έφυγαν οι επίσημοι, τώρα που άδειασε ο Ιερός Χώρος της Ολυμπίας, τώρα που κανείς δεν θα νοιαστεί να μαζέψει τα σκουπίδια του Πύργου και των άλλων περιοχών, τώρα ίσως πρέπει κάποιοι να ασχοληθούμε με την Ηλειακή Εκεχειρία.

Τι είναι η "Ηλειακή Εκεχειρία"; Όπως το έχω σκεφτεί, είναι μια προσπάθεια που δεν έχει γίνει ποτέ στον τόπο μας, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, ναι. Μια επιχείρηση ομοψυχίας και από κοινού διατύπωσης των στόχων της Ηλείας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δηλαδή να παραμερίσουν οι επίσημοι, οι αιρετοί, οι εκλεκτοί αυτού του νομού τις διαφορετικές τους κομματικές εντάξεις, τα αντικρουόμενα πολιτικά τους συμφέροντα, ό,τι τέλος πάντων τους χωρίζει, ώστε να συμφωνήσουμε όλοι, πολιτικοί, φορείς, πολίτες, στο τι πρέπει να διεκδικήσουμε: Τον κλειστο αυτοκινητόδρομο, τη στήριξη στη νέα γεωργία, τις τουριστικές υποδομές...

Για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποιους από τους στόχους της Ηλείας, πρέπει απαραιτήτως να παραμερίσουμε τις διαφορές μας. Όχι οι μεν να τραβούν προς τη μια μεριά κι οι δε προς την άλλη. Παλαιά μου θέση είναι ότι πρώτα πρέπει να διεκδικούμε ενωμένοι, και μετά, αφού πετύχουμε, να μαλώνουμε στις ρούγες και τα χωριά για το ποιος έκανε τα περισσότερα και τα καλύτερα για την επιτυχία.

Αντίθετα, σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Όχι μόνο δεν θέτουμε στόχους ως Ηλεία, αλλά όσοι υποστηρίζουν την (εκάστοτε) κυβέρνηση, βάζουμε πλάτη στους κυβερνώντες, ακόμα κι αν δεν κάνουν τίποτε θετικό για το νομό μας, ακόμα κι αν τον αδικούν, τον παραμελούν, τον αφήνουν αβοήθητο στην τύχη του. Στα αζήτητα η Ηλεία, ποιος νοιάζεται; αρκεί το κόμμα μας να πάει καλά. 

Και όπως τα κόμματα αλλάζουν στην κυβέρνηση, έτσι αλλάζουν και οι ρόλοι στην Ηλεία. Εκείνοι που ως χθες στήριζαν την κυβέρνηση, σήμερα θυμούνται ότι η Ηλεία είναι παραμελημένη. Κι οι άλλοι που ως χθες φώναζαν να βοηθήσουμε την Ηλεία, σήμερα τα βλέπουν όλα θαυμάσια, γιατί στην κυβέρνηση είναι το κόμμα τους.

Αποτέλεσμα: Η σημερινή κατάντια της Ηλείας. 

Ενώ αν για λίγο υπογράφαμε την Ηλειακή Εκεχειρία, βάζαμε το καλό του τόπου μας πάνω από κόμματα και μικροσυμφέροντα και μετά δουλεύαμε για την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε, τότε σίγουρα θα βελτιώναμε το βιοτικό επίπεδο της Ηλείας, άρα και των πολιτών της, όλων μας.

Γι αυτό σας λέω: Καλή και άγια η Ολυμπιακή Εκεχειρία που "συμβολικά" υπογράφτηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Με την "ηλειακή εκεχειρία" που πρέπει να υπογραφεί όχι συμβολικά αλλά πραγματικά, τι θα κάνουμε;- 

Ελάτε να συναντηθούμε στο facebook- μπείτε εδώ και κάντε like στη σελίδα 


Βρείτε την Ηλεία Ενωμένη στο facebook πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου