Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Δεν εξηγείται αλλιώς: Μας ταΐζουν σανό!

 Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Ασχολούμαι με τα δημόσια πράγματα της Ηλείας πάνω από 12 χρόνια. Παλαιότερα απλώς τα παρακολουθούσα. Ε, λοιπόν, και παλαιότερα και τώρα, έχω την αίσθηση ότι κάποιοι μας ταΐζουν σανό, για να
μην πω κουτόχορτο.

Παλαιότερα ήταν το Ολυμπιακό Χωριό. Θα μαζεύονταν, λέει, οι Ηλείοι της Διασποράς και θα έφτιαχναν ένα Ολυμπιακό Χωριό, για να μένουν εκεί όταν έρχονται στην Ελλάδα. Άκουγα κι εγώ "Ολυμπιακό Χωριό", ξανάκουγα, και νόμιζα ότι ήταν μια σοβαρή προσπάθεια. Αλλά όταν μου εξήγησαν τι εννοούν, τους ρώτησα: "Καλά βρε παιδιά, ένας εύπορος Ηλείος της Διασποράς, γιατί να έλθει να κτίσει στο "Ολυμπιακό Χωριό" και να μην πάει στο χωριό του ή στην πόλη από όπου κατάγεται να αναστήσει το σπίτι του, ή -αν αυτό δεν υπάρχει- να φτιάξει ένα άλλο;" Και κάπου εκεί, βούλιαξε το "μεγαλόπνοο σχέδιο".

Μετά ήταν το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Πολλοί "τσίμπησαν" κατά το κοινώς λεγόμενο, μαζί τους κι εγώ. Άντε πάλι τρεχάματα, υπουργοί πράσινοι και γαλάζιοι παρήλαυναν με το μόνιμο ποιηματάκι στο στόμα "το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας θα λειτουργήσει και ως πολιτικό". Επιστρατεύαμε τότε επιχειρήματα εναντίον του Αράξου, όπου ήδη υπήρχε πολιτικό αεροδρόμιο, και πιστεύαμε ότι αν δώσουμε τον "καλό αγώνα" τελικά θα τα καταφέρουμε. Κι όσο γίναμε όλοι μας πρωθυπουργοί της Κίνας, άλλο τόσο λειτούργησε η Ανδραβίδα.

Και τώρα κάποιοι βρήκαν νέα τσίχλα: Σιδηροδρομικός Άξονας Πάτρα- Πύργος- Κυπαρισσία- Καλαμάτα, που θα ενώνει 4 λιμάνια της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, και στην πορεία, λέει, θα συνδεθεί με τον προαστιακό της Αθήνας που θα φτάσει ως εκεί, αλλά και με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Ναι, και σε λίγο θα συνδεθεί και με το... διάστημα. Μόνο αυτό δεν είπαν οι αθεόφοβοι. Εδώ δεν μπορούν να φτιάξουν το δρόμο- καρμανιόλα Πάτρα- Πύργου, θέλουν να... διασυνδέσουν σιδηροδρομικά όλη την Ελλάδα.

Κι αφού διαβάσαμε όλα αυτά τα... κοσμογονικά, στο τέλος πήραμε και την κρυάδα: Σε λίγο θα ξεκινήσει η μελέτη βιωσιμότητας. Δηλαδή ούτε αν η πρόταση είναι βιώσιμη ξέρουμε, ούτε καν έχει ξεκινήσει η σχετική μελέτη. Ζήσε μαύρε μου, να φας τριφύλλι.

Έτσι εξελίσσεται η "πολιτική" στην Ηλεία επί χρόνια, επί δεκαετίες. Εξαγγελίες, που σκοπό είχαν να εντυπωσιάσουν και να ψηφοθηρίσουν, και μέχρι να υλοποιηθούν, να ξεχαστούν. Και να αντικατασταθούν από άλλες, το ίδιο ανεφάρμοστες. Γι αυτό η περιοχή μας δεν έχει να επιδείξει καμία, μα καμία επιτυχημένη διεκδίκηση τα τελευταία πολλά χρόνια.

Όχι γιατί μας ταΐζουν σανό. Αλλά γιατί καταδεχόμαστε και το τρώμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου