Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η κοινωνία της Ηλείας δείχνει το δρόμο στους πολιτικούς της


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Όσο βέβαιο είναι ότι οι πολιτικοί της Ηλείας με τις αποφάσεις τους –κυρίως όμως με τις παραλείψεις τους- έχουν καταδικάσει το νομό σε υστέρηση, για να μην πω υπανάπτυξη, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι οι πολίτες αυτού του τόπου δείχνουν με κάθε τρόπο πόσο έτοιμοι είναι να στηρίξουν μια
μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και πραγματικής ανάπτυξης της Ηλείας. Το πρόβλημα είναι ότι από τους πολίτες λείπει ο προσανατολισμός, η καθοδήγηση, δηλαδή η διατύπωση και ιεράρχηση των επιδιώξεων της περιοχής μας, ώστε μετά, κοινωνία και πολιτική της έκφραση να δώσουν από κοινού τις μάχες για την επίτευξή τους.

Τα γράφω αυτά με αφορμή το 11ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που έγινε πριν λίγες μέρες στην Κρέστενα. Εκατοντάδες μαθητές ξέφυγαν από τη σχολική εκπαίδευση –που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατίζει, αντί να οξύνει, την κριτική σκέψη- κι οργάνωσαν για 11η χρονιά μια σειρά εκδηλώσεων δημιουργίας και νεανικής έκφρασης.

Πώς έγινε αυτό; Απλά: Τη διάθεση και την επιθυμία των μαθητών συνέδραμαν τέσσερις- πέντε άνθρωποι σε θέσεις- κλειδιά. Ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος και οι (τότε) διευθύντριες του  Γυμνασίου και του Λυκείου Κρεστένων κυρίες Μωραΐτου και Πανταζοπούλου ξεκίνησαν την προσπάθεια. Η πόλη είδε ότι «κάτι κινείται» στο βάλτο της απραξίας στην Ηλεία. Η τότε προϊσταμένη του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρία Παπαντωνοπούλου κι αργότερα ο διάδοχός της  κ. Δημητρέλλος  στήριξαν την προσπάθεια.

Κι έτσι αυτή, έγινε θεσμός. Κάθε χρόνο οι μαθητές της Κρέστενας βρίσκουν διέξοδο στις ανησυχίες τους, γιατί κάποιοι τους επέτρεψαν να ανακαλύψουν αυτή τη διέξοδο.

Σκεφτείτε, τώρα, μια τέτοια κινητοποίηση νέων παιδιών να επεκταθεί πέρα από την Κρέστενα και να έχει κάθε χρόνο μια θεματική ενότητα. Για παράδειγμα, του χρόνου να έχει θέμα «Προσέχω στο δρόμο». Να οργανωθούν εκδηλώσεις σε όλο το νομό για ασφαλή οδήγηση, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού  του οδικού δικτύου στην Ηλεία. Οι μεγαλύτεροι μαθητές να παρουσιάσουν τα «πρέπει» μιας ασφαλούς οδήγησης, ενώ στο χορό να μπουν κι οι εκπαιδευτικοί ή και άλλοι φορείς του νομού. Να οργανωθούν εκδηλώσει συζήτησης και διαλόγου και όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στην σειρά εκδηλώσεων (φορείς, δήμοι, σχολεία κλπ) να συνυπογράψουν ένα κείμενο που να ζητούν από την κεντρική εξουσία να θέσει σε προτεραιότητα τη μετατροπή του δρόμου- καρμανιόλα (γνωστός και ως «Πάτρας- Πύργου») σε κλειστό αυτοκινητρόδρομο.

Με αυτό το κείμενο και τις (χιλιάδες) υπογραφές, οι βουλευτές του νομού (ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ) να συνυπογράψουν αλφαβητικά μια ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς, να την καταθέσουν και να τη συζητήσουν στη Βουλή, ενώ παράλληλα να διοργανώσουν και μια εκδήλωση στην Αθήνα, καλώντας τα κεντρικά (πανελλαδικά) Μέσα Ενημέρωσης. Εκεί να παρουσιαστούν στοιχεία για τους θανάτους λόγω κακοτεχνιών και γενικότερης κατάστασης του δρόμου αυτού και να ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και πίεσης στην κυβέρνηση για τον κατά προτεραιότητα εξευρωπαϊσμού του δρόμου.

Τίποτε από αυτά δεν είναι δύσκολο.  Απλώς χρειάζεται οι αιρετοί της Ηλείας να «ξεβολευτούν» από το να κάνουν τα ελάχιστα δυνατά. Η κοινωνία, οι μαθητές της Κρέστενας, πολλές άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ηλεία τους δείχνουν το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου