Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η πολιτική ελίτ της Ηλείας περιφρονεί τους πολίτες


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη 
Μόνο θετική εντύπωση που έκαναν, όλα όσα συνέβησαν στο Πλουτοχώρι. Στο χωριό της Κρέστενας, στο οποίο οι κάτοικοι οργανώθηκαν και ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα των απορριμμάτων. Ούτε
συνεννοημένοι να ήμασταν, όταν δημοσιεύαμε θέμα με ακριβώς αυτό το περιεχόμενο το Σάββατο σε αυτό το blog.

Φυσικά σε μια τέτοια κίνηση, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες: κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Το ΚΚΕ κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τη συγκέντρωση, οι αρμόδιοι του δήμου είπαν ότι δεν ενημερώθηκαν κι όταν το έμαθαν και πήγαν στο Πλουτοχώρι βρήκαν συγκεντρωμένους από άλλα χωριά... Αυτά, δηλαδή, που συμβαίνουν πάντα, σε τέτοιες περιστάσεις.

Αυτά όμως, δεν πρέπει να μας εμποδίζουν να δούμε την πραγματική εικόνα: Ο κόσμος, οι απλοί πολίτες, οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της Ηλείας ζητούν, ΑΠΑΙΤΟΥΝ θα έλεγα, ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κοινωνία προηγείται και η πολιτική ακολουθεί, δυστυχώς, ενώ σε περιοχές και χώρες που πραγματικά προοδεύουν, συμβαίνει το αντίθετο.

Δείτε τι δήλωσε για το θέμα η αντιδήμαρχος κα Στρουμπάκου (είναι κι από το χωριό μου, τη Βρίνα) στην εφημερίδα "Πατρίς": «Όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, χωρίς καμία περιβαλλοντική επίπτωση. Προβλέπεται ένα μεγάλο Πράσινο σημείο και πολλά μικρότερα σε όλο τον δήμο. Εκεί θα πηγαίνουν ανακυκλώσιμα, κλαδέματα, κλπ και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα γίνεται η διαλογή των υπολειμμάτων, σύμφωνα με την τεχνογνωσία που θα μας παρέχει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, τα οποία θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, για να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς».

Φυσικά, η ευθύνη δεν είναι μόνο της κας Στρουμπάκου, ούτε του κου Μπαλιούκου, γιατί το πρόβλημα των σχέσεων αιρετών- πολιτών είναι πανηλειακό, όχι μόνο της Κρέστενας. 

Σημασία δεν έχει το ότι ένα χωριό ζητεί ενημέρωση από τη δημοτική Αρχή στην οποία υπάγεται. Αυτό είναι το φυσικό. Εξάλλου είναι προφανές ότι ένας δήμος δεν μπορεί από μόνος του να κάνει μια συνολική μελέτη και υλοποίηση για την καλύτερη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Στα μάτια του κόσμου της Ηλείας, το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ταυτισμένο με χωματερή, με μόνιμη και τραγική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή, με καταστροφή.

Αυτό συμβαίνει διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Η πολιτική ελίτ του τόπου ΑΡΝΕΙΤΑΙ να κατέβει κάτω στον κόσμο, να μπει στα καφενεία, να μιλήσει με τους πολίτες, να εξηγήσει, να ακούσει.

Γιατί, στην πραγματικότητα, τους περιφρονεί. Αυτή είναι η πικρή, γυμνή, μεγάλη αλήθεια. Η πολιτική ελίτ του τόπου μας, περιφρονεί τους Ηλείους και τις Ηλείες. Ζητεί την ψήφο τους στις εκλογές, και στο ενδιάμεσο ή εξαφανίζεται (όπως κάνουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων) ή προσπαθεί με μικροτεχνάσματα κι  εξυπηρετήσεις να δημιουργήσει συναισθηματικό, κι όχι πολιτικό δεσμό μαζί τους.

1 σχόλιο: