Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ο πύργος της Βαβέλ και τα σκουπίδια του Πύργου


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Διάβασα την (παρεμπιπτόντως, ανορθόγραφη) ανακοίνωση της περιοχής της Ωλενίας, στη Δυτική Αχαΐα, με την οποία «κατακεραυνώνει» το δήμο Πύργου, ότι δεν έκανε τίποτα κι έτσι τα
σκουπίδια είναι ακόμα εκεί, με αποτέλεσμα να ζητείται η εκ νέου αποκομιδή τους προς την Ωλενία, λόγω της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Όλο αυτό μου μοιάζει σουρεαλιστικό, κάτι σαν τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, τα απορρίμματα αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως και  εξοικονομούν σε πολλές περιοχές, ενέργεια.

Τι παραπάνω, δηλαδή, έχει η Κοπεγχάγη από τον Πύργο Ηλείας; Στην πρωτεύουσα της Δανίας γίνεται ανακύκλωση σε ποσοστό 96%- τεράστιο, ενώ υπάρχει μόνο μια μονάδα υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (μην πάει ο νους σας στην Τριανταφυλλιά...). Αντίθετα έχουν αναπτυχθεί (με σχεδιαμσό, όχι στο πόδι όπως κάπου αλλού...) είκοσι μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, που έχουν μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον, ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαίρως και πλήρως ενημερωθεί, κι έχουν πλήρως αποδεχθεί αυτές τις μονάδες, αφού άλλωστε τους βοηθούν να περιορίσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης. Αλλά εκεί έχουν πολιτικούς, όχι όπως εδώ που πρώτα βάζουν τους πολίτες των μεγαλουπόλεων να βάλουν φυσικό αέριο με πανάκριβη εγκατάσταση, και με κίνητρο τη φθηνή κατανάλωση, και μετά από λίγα χρόνια η «πρώτη φορά αριστερά» έρχεται να εξομοιώσει τις τιμές... 

Θα μου πει κάποιος «καλά, τώρα θα αρχίσουμε το σχεδιασμό που έκανε επί χρόνια η Κοπεγχάγη; Σε λίγο τα σκουπίδια θα μας πνίξουν». Απαντώ: Όχι σε λίγο. ΤΩΡΑ μας πνίγουν. Η εικόνα του Πύργου είναι θλιβερή και η έλλειψη κάθε σοβαρής κινητοποίησης ακόμα πιο θλιβερή. 

Και σε κάθε ευκαιρία, βλέπουμε τους αιετούς αξιωματούχους, αντί να συνεννοούνται και από κοινού να λύνουν τα προβλήματα, αντίθετα να κοκκορομαχούν, και να κάνουν παράλληλους μονολόγους, σαν τους εργάτες του Πύργου της Βαβέλ. Μέχρι που εκείνος ο Πύργος έπεσε.

Κανονίστε, με την ανευθυνότητά σας να «πέσει» και ο δικός μας Πύργος...

(Στη φωτογραφία βλέπετε μια από τις μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων της Κοπεγχάγης. Είναι, φυσικά, μέσα στην πόλη, δίπλα σε χώρους εργασίας, αναψυχής και κατοικίας. Στην Ηλεία, όμως, ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμά να γυρίσει σε πόλεις και χωριά και να εξηγήσει πώς γίνεται αυτό. Όλοι απολαμβάνουν τα προνόμια των "εκλεγμένων" μέσα από τα γραφεία τους, μακριά από τους "ενοχλητικούς" πολίτες...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου