Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Τι μου θύμισε, μια έκθεση φωτογραφίας για τα πυρόπληκτα...


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
-->
Είναι πράγματι συγκινητική κάθε εκδήλωση που θυμίζει τον εφιάλτη του Αυγούστου 2007. Και στον καθένα από εμάς, κάτι
ξεχωριστό θυμίζει αυτή η καταστροφή. Θυμάμαι, γύριζα από τον Πύργο στο χωριό εκείνη τη μοιραία Παρασκευή, κι έβλεπα μια μεγάλη κουρτίνα καπνού να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Και όσο πλησίαζα προς το σπίτι μου στο χωριό μου, τόσο πίστευα ότι ο καπνός βγαίνει... κάπου κοντά από το σπίτι μου. Και μόλις έφτασα στη Βρίνα, άρχισε ο εφιάλτης.



Συγκινητική, λοιπόν, και η έκθεση φωτογραφίας για εκείνες τις αλησμόνητες μέρες και νύχτες που διοργανώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Είδαμε σε φωτογραφίες τα καινούργια σπίτια, αναθαρρήσαμε, πήραμε δύναμη με τη σκέψη ότι ακόμα και αυτή η τεράστιας έκτασης καταστροφή, σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε τουλάχιστον ως προς τα κτίσματα- για τις χαμένες ζωές, τι να πούμε... ο φίλος μου ο Γιάννης Σιορδίνης, πάντα έρχεται στο μυαλό μου όταν μιλώ για τους νεκρούς των πυρκαγιών του 2007. Θυμηθήκαμε με αφορμή την έκθεση φωτογραφίες όλους, όσοι βοήθησαν την περιοχή, κυρίως υλικά.



Βαθιά ανάσα, για να ξεπεράσουμε τη συγκίνηση. Διότι, αν είναι για κάτι που πρέπει να δίνουμε μάχες σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι τα χαμένα χρήματα που έδωσαν όχι ένας, όχι δυο, αλλά 93.000 πολίτες αυτής της χώρας –κάποιοι εξ αυτών από το εξωτερικό. Χρήματα της τάξεως των 50 ή 100 ευρώ, από το υστέρημά τους. Με αναγνώριση κι ευγνωμοσύνη τιμούμε τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης, του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τους ανθρώπους του Χαμόγελου του Παιδιού, και μεγάλες εταιρείες όπως η Follie- Follie του κ. Κουτσολιούτσου.



Εξίσου μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη, τιμή κι αναγνώριση αξίζει στους 93.000 πολίτες που έδωσαν χρήματα από το υστέρημά τους στον τηλεμαραθώνιο, με αποτέλεσμα να συλλεγούν συνολικά πάνω από 198 εκατομμύρια ευρώ.



Από αυτά, περίπου τα 110 εκατομμύρια διετέθησαν για να αποκατασταθούν όλοι όσοι υπέβαλαν τη σχετική αίτηση(1.158 οικίες και άλλα 802 κτίσματα, κυρίως αγροτικά).



Από τα 80 εκατομμύρια, αυτής της συγκινητικής έκφρασης αλληλεγγύης των 93.000 πολιτών, το συμβούλιο διαχείρισης, γνωστό ευρύτερα ως «Ταμείο Μολυβιάτη» από το επώνυμο του προέδρου του Ταμείου, αποφάσισε να τα διαθέσει σε βελτίωση των υποδομών των πυροπλήκτων περιοχών, κυρίως δε της Ηλείας και δευτερευόντως της Αρκαδίας και της Εύβοιας.



Σκεφτείτε το! Παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές της Ηλείας. Μέσα από τις στάχτες της μεγάλης φωτιάς, «φύτρωσε» από την αλληλεγγύη δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων μια μεγάλη ευκαιρία για την Ηλεία. Την αδικημένη, περιφρονημένη, παραμελημένη Ηλεία από όλα τα κόμματα, από όλες τις κυβερνήσεις.



Ας θυμίσω, λοιπόν, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας των πυροπλήκτων, ποιες υποδομές σχεδίαζε να βελτιώσει το Ταμείο Μολυβιάτη, αλλά δεν τα κατάφερε, διότι η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου υπεξαίρεσε αυτό το ποσό, χειροκροτούμενη από τους τοπικούς πραιτωριανούς της, με επικεφαλής  τον ανεκδιήγητο Χ. Καφύρα. Επειδή ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς, θα περιοριστώ στα σημαντικότερα:



-       Αντιδιαβρωτικά έργα σε όλο το νομό, 4.457.030 ευρώ

-       Αποκατάσταση εγγειοβελτιωτικών έργων, 1.000.000 ευρώ

-       Αποκατάσταση δρόμου Χελιδόνι- Δαφνούλα, 230.000 ευρώ

-       Αποκατάσταση δρόμου Χελιδόνι- Νεράιδα, 500.000 ευρώ

-       Αποκατάσταση δρόμων στο οδικό δίκτυο δήμου Αμαλιάδας (χωριά), 195.000 ευρώ

-       Αποκατάσταση υδρευτικού δικτύου στα Σαβάλια, 200.000 ευρώ

-       Επισκευή υδρευτικού δικτύου σε Περιστέρι και Κακοτάρι, 280.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση υδρευτικού δικτύου Φιγαλείας, 300.000 ευρώ,

-       Αντιπλημμυρικά έργα στη Φιγαλεία, 250.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικού άξονα Τρυπητής- Κρέστενας, 383.300 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικών αξόνων περί τον Γραίκα, 310.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικού δικτύου Σκιλλουντία- Φρίξα, 363.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικών τμημάτων Αρτέμιδας, Αρήνης και Μηλέας, 500.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικών τμημάτων Λέπρεου και Αγίου Ηλία, 500.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδού Καλίδονα, Κωστομέρα, Μίνθη, 500.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικών τμημάτων Σμέρνας και Αρήνης, 500.000 ευρώ,

-       Αποκατάσταση οδικών τμημάτων Ροδινών και Καλίδονας, 500.000 ευρώ,

-       Επισκευή- βελτίωση αγροτικής οδοποιίας σε χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας (α’ φάση), 550.000 ευρώ,

-       Αγροτική οδοποιία Αγίας Άννας, αντιδιαβρωτική προστασία (τότε) δήμου Ωλένης, 113.000 ευρώ,

-       Αγροτική οδοποιία στο Λάνθι- αντιδιαβρωτική προστασία Ωλένης, 92.000 ευρώ...



Μήπως σας κούρασα; Συνεχίζω με πιο γρήγορους ρυθμούς να αναφέρω τα πιο σημαντικά ποσά που είχαν προγραμματιστεί από το Ταμείο Μολυβιάτη για ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, αλλά η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, με τη δουλική στάση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καφύρα, αφαίρεσαν από την Ηλεία για να τα ρίξουν στο πιθάρι δίχως πάτο των κρατικών δαπανών:



-       Αγροτική οδοποιία Κουτσοχέρας 68.000, αγροτική οδοποιία Λαντζοΐου 72.000, αγροτική οδοποιία Γούμερου 68.000, αγροτική οδοποιία Καρυάς 31.500, Σοπίου 29.000, Κλινδιά 25.000, Χαριάς 23.000.

-       Αντιπληημυρική προστασία στα Λαστέικα 200.000, στον Άγιο Γεώργιο άλλες 200.000, στον Αμπελώνα 150.000, στη Σκαφιδιά 300.000.

-       Ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Ηλείας, 651.470 ευρώ,

-       Αποκατάσταση ζημιών στον οδικό άξονα Αρχαία Ολυμπία- Αρχαία Πίσσα- Λάλα-111, 1.200.000 ευρώ, στο δρόμο Θολό- Φιγαλεία- Επικούρειος Απόλλων 900.000 ευρώ,  στο δρόμο Αμαλιάδα- Εφύρα- Σιμόπουλο- 111,  1.000.000 ευρώ,

-       Αποπεράτωση δρόμου παραπόταμος- Διάσελα, 400.000 ευρώ...



... κι αυτά ήταν τα μεγαλύτερα κονδύλια, ενώ από το Ταμείο Μολυβιάτη προβλεπόταν ένα μεγάλο ποσό σπασμένο σε μικρά κονδύλια για επιμέρους έργα που είχαν ανάγκη τα πυρόπληκτα χωριά και τα οποία θα παρουσιάσω με άλλη ευκαιρία.



Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, προγραμματισμένα για να βελτιώσουν τη ζωή των πυρόπληκτων περιοχών, δοσμένα όχι από τα κρατικά ταμεία αλλά από το υστέρημα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων κι Ελληνίδων, εκλάπησαν από το πολιτικό σύστημα και διοχετεύθηκαν σε άλλες «ανάγκες».



Αυτά, απλώς για να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνιόμαστε. Να συγκινούμαστε με τις εκθέσεις ζωγραφικής, να αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς των πυρκαγιών, να ευχαριστούμε με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία όσους έβαλαν πλάτη και στήριξαν τους άτυχους πυροπαθείς, με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας και η καθεμιά.



Την ίδια ώρα όμως να μην λησμονούμε ότι αυτά τα 80 εκατομμύρια δόθηκαν από τους συμπατριώτες μας στον τηλεμαραθώνιο για να βοηθηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές, κι όχι για να εξυπηρετήσει το πολιτικό κατεστημένο τις αδηφάγες ανάγκες του.



Δεν ξεχνώ τίποτα από όσα συνέβησαν τότε, από όσα κερδίσαμε τότε, από όσα χάσαμε τότε.



Δεν ξεχνώ τίποτα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου