Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ποιος νοιάζεται για την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου; Κανείς!



Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πώς είναι δυνατόν όλα τα πράγματα στον ευλογημένο (κατά τα άλλα…) τόπο της Ηλείας, να γίνονται στο πόδι. Κυριολεκτικά, στο πόδι. Και όλοι όσοι μπορούν να  σταματήσουν αυτή την
κατάσταση, να μην κάνουν τίποτα. Πώς είναι δυνατόν;

Δείτε, για παράδειγμα, τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε για την αξιοποίηση του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Και συσκέψεις διοργανώθηκαν, και πολιτική αντιπαράθεση στο δήμο Πύργου πήρε το μάτι μου (επίθεση Αντωνακόπουλου στον Λιατσή), μεγάλο θέμα, σκέφτηκα, τουλάχιστον να βγει κάτι καλό…

Και τι διαβάζω προχθές; Ολόκληρη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ζητεί την αναθεώρηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το στρατηγικό σχεδιασμό σχετικά με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το σχέδιο Διατάγματος αφορά στον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης, με μια κουβέντα όλων εκείνων που χρειάζεται να έχουν αποσαφηνιστεί για να προχωρήσει η ουσιαστική ανάπτυξη μιας περιοχής.

Γιατί ζητείται η αναθεώρηση; Διότι, λέει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, «αποτυπώνονται λανθασμένα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που στρεβλώνουν την πραγματικότητα». Δηλαδή, για να είμαστε ξεκάθαροι, κάποιοι πληρώθηκαν για να φτιάξουν μια μελέτη, πάνω στην οποία στηρίχθηκε ολόκληρη η πρόταση αξιοποίησης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν. Και αυτή η μελέτη αποτυπώνει λάθος στοιχεία και στρεβλώνει την πραγματικότητα.

Και μάλιστα τη στρεβλώνει τόσο πολύ, που στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια λέει ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει από την αρχή», δηλαδή άντε πάλι να ξηλώνουμε όσο πουλόβερ καταφέραμε να πλέξουμε ως τώρα.

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζω δήλωση του περιφερειάρχη κου Κατσιφάρα: «Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελούν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κυρίαρχη προτεραιότητα. Οι προτάσεις μας για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη αναπτυξιακή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα του εν γένει περιφερειακού οράματός μας».

Δηλαδή ο κ. Κατσιφάρας μας κοροϊδεύει κατάμουτρα. Αντί να επιδείξει την ελάχιστη ευαισθησία και υπευθυνότητα, να βγάλει στη φόρα τους ανθρώπους που έκαναν μια μελέτη που αντί να παρουσιάζει την πραγματικότητα, αντίθετα τη στρεβλώνει, τους υπεύθυνους, δηλαδή, για άλλη μια μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της περιοχής, εκείνος μας αραδιάζει για χιλιοστή φορά λόγια κενά περιεχομένου, αρλούμπες δηλαδή, περί «οράματος», «προτεραιότητας» και άλλα πολλά και γραφικά. Ο κ. Κατσιφάρας αντί να ξεμπροστιάσει τους ασυνείδητους που έκαναν αυτή τη μελέτη- αίσχος, μας περνάει για αφελείς (να μην πω την άλλη λέξη…) και μας τσαμπουνάει λέξεις χωρίς καμία αξία. 

Διότι αν υπήρχε «προτεραιότητα» και «όραμα» κύριε περιφερειάρχα, θα είχατε φροντίσει από τη μια μεριά να κινηθείτε νομικά εναντίον όσων έκαναν τη μελέτη- καραγκιοζιλίκι, αλλά και να τους εκθέσετε στην κοινή γνώμη, κι από την άλλη θα ενημερώνατε τους πολίτες τι κάνετε συγκεκριμένα ώστε να μην ξαναρχίσει από την αρχή και με τις ατέλειωτες καθυστερήσεις η προσπάθεια. Αφήστε, δε, που έπρεπε να έχετε αντιληφθεί από πριν τα προβλήματα της μελέτης και να μην φτάνατε στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο κόσμος που ζει κι εργάζεται στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, κυρίως η νότια Ηλεία, περιμένει λύσεις. Περιμένει η Πολιτεία να κινηθεί με ρυθμούς επείγοντος, γιατί επείγει η αναβάθμιση της περιοχής. Κι η Πολιτεία, στο επίπεδο της Περιφέρειας, και ανέχεται γελοίες καταστάσεις όπως η μελέτη- έκτρωμα, αλλά και κοροϊδεύει τους πολίτες με «προτεραιότητες» και «οράματα».

Κανείς από αυτούς που καταδίκασαν επί χρόνια, επί δεκαετίες την Ηλεία σε μαρασμό, δεν νοιάζεται ούτε σήμερα για την επίλυση των προβλημάτων του νομού. Κανείς!

Βρείτε την Ηλεία Ενωμένη στο facebook πατώντας εδώ

Ελάτε να συναντηθούμε στο facebook- μπείτε εδώ και κάντε like στη σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου