Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Πρόσφυγες στη Μυρσίνη και έλλειμμα πολιτικής


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την έντονη αντιπαράθεση που εξελίσσεται στη Μυρσίνη των Λεχαινών για την απόφαση της κεντρικής εξουσίας να στεγάσει πρόσφυγες σε τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής.


Οι πολίτες είναι ανάστατοι, κάποιοι δεν διστάζουν να
βγουν στα κανάλια της περιοχής και να διαμαρτύρονται, η κοινωνία είναι σε αναβρασμό. 

Καθένας, έχει τα δικά του επιχειρήματα. Πολλοί ανησυχούν από την παρουσία εκατοντάδων προσφύγων –ή μήπως παράτυπων μεταναστών, που βρίσκονται στη χώρα Κύριος οίδε για ποιους λόγους;- δίπλα στα σπίτια τους, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Μυρσίνη, που απέχει ελάχιστα από την Κάτω Παναγιά, την πιο προσφυγική περιοχή της Ηλείας, δεν μπορεί να αρνείται τη φιλοξενία προσφύγων.



Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μια εξήγηση έχω, καμία άλλη: Διότι απουσιάζει από την περιοχή μας η πολιτική. Όχι ο πολιτικαντισμός, όχι το «φιλικό» κτύπημα στην πλάτη που κάνουν οι πολιτικάντηδες προς άγραν ψήφων. Όχι το σουλάτσο στα καφενεία, για να θυμούνται οι πολίτες τα πρόσωπα των πολιτικών.



Αυτό που λείπει, είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πολιτική. Η ικανότητα, δηλαδή, των εκλεγμένων αυτού του τόπου, πρώτα από όλα να επικοινωνούν απευθείας με τους πολίτες. Όχι μέσω εφημερίδων, όχι μέσω δηλώσεων, όχι μέσω τρίτων. Η απευθείας επικοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ασκηθεί πολιτική στην Ηλεία- και παντού. Δεύτερον, η ειλικρίνεια και η αποτύπωση των θέσεων που έχει κάθε εκλεγμένος. Αυτά τα «κοιτάζω προς τα πού πάει το ρεύμα και το ακολουθώ» είναι η αιτία για την σημερινή κατάσταση της Ηλείας. Και τρίτον, αφού επικοινωνήσει με τους πολίτες και τους εξηγήσει πειστικά τη θέση του, ένας επαρκής πολιτικός οφείλει να αποτυπώνει μέσα του το πού γέρνει μια κοινωνία. Τους έπεισε; Δεν τους έπεισε; Ένας αληθινός πολιτικός πρέπει να αισθάνεται, να νιώθει και να λαμβάνει υπόψη του το «θέλω» των πολιτών.



Αυτή την προεργασία, δεν την έκανε ο κατά τα άλλα συμπαθής δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Έπρεπε και όφειλε να γνωρίζει εδώ και αρκετό καιρό, ότι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ανά την Ελλάδα θα διαμοιραστούν στην επικράτεια, άρα και ο δικός του δήμος θα μπορούσε να είναι τόπος φιλοξενίας τους. Έπρεπε να το έχει αντιληφθεί εγκαίρως και να έχει ξεκινήσει συστηματική επικοινωνία με τους πολίτες, να εξηγήσει τη θέση του και να αντιληφθεί προς τα πού πηγαίνει η τοπική κοινωνία.



Αυτά δεν έγιναν, κι έτσι, η απόφαση για επίταξη του τουριστικού χώρου στη Μυρσίνη βρήκε ανενημέρωτους τους πολίτες κι απροετοίμαστη τη δημοτική Αρχή.



Γι άλλη μια φορά, μια περιοχή της Ηλείας τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αντί να διαμορφώνει τα γεγονότα, απλώς τα ακολουθεί. Το ίδιο έγινε σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις –ποιος δεν θυμάται την έλλειψη κάθε προετοιμασίας για το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, ή για τη διεκδίκηση ενός ΑΕΙ στο νομό; Και πόσα άλλα...



Όσο ενώπιον των προβλημάτων, ακολουθούμε την ίδια τακτική και την ίδια στάση, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Απλά πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου