Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Κανείς πολιτικός δεν νοιάζεται για την Ηλεία


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Πραγματικά πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των συμπατριωτών μου Ηλείων, στο σχόλιό μου για την εκπληκτική αλήθεια που είπε με θάρρος ο
πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: Η προάσπιση της γαλλικής υπαίθρου σημαίνει προστασία του τρόπου ζωής της σύγχρονης Γαλλίας!

Φυσικά τέτοια κουβέντα δεν πρόκειται να ακούσουμε από κανέναν εκλεγμένο στην Ηλεία: Εδώ διοργανώθηκε χθες διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα που... μας ξεκληρίζουν, λες και πριν όλα ήταν ρόδινα κι ωραία, και ξαφνικά κάποιοι σαδιστές ήρθαν για να μας πιουν το αίμα! Διαμαρτυρόμαστε (σωστά) για το νέο ασφαλιστικό, αλλά δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για συμφωνίες και αποφάσει όπως η ΤΤΙΡ, μεταξή Ευρώπης και ΗΠΑ, που θα υπονομεύσουν ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ τις προσπάθειες μας στο μέλλον για να κάνουμε ανταγωνιστικά τα προϊόντα της ηλειακής γης και να τα εξάγουμε σε χώρες που μπορούν να τα πληρώσουν καλά. 

Οι εξελίξεις τρέχουν χωρίς εμάς, για εμάς. Κι εμείς "μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα", όπως λέει ο ποιητής, περιμένουμε να σωθούμε από κάποιο θάμα.

Θαύματα, όμως, δεν γίνονται τη σήμερον ημέρα. Και δεν γίνονται κυρίως σε εκείνους που δεν τα προετοιμάζουν. Εμείς εδώ, έχουμε κάνει την παρακμή καθημερινότητα. Αντί να ενωθούμε για να σχεδιάσουμε μαζί, αποτελεσματικά και γρήγορα, τη λύση στο σκουπιδαριό που μας έχει πνίξει, αντίθετα ξαναγεμίσαμε σε δυο μέρες σκουπίδια στον Πύργο, γιατί απεργούσαν οι υπάλληλοι του δήμου. 

Επίσης, γεμίσαμε από ανακυκλώσιμα υλικά γιατί απεργούσαν οι υπάλληλοι άλλου δήμου. Δεν μιλάω βέβαια για τον δήμο Πύργου. Αυτοί οι υπάλληλοι είτε απεργούν είτε όχι, δεν έχει καμία επίπτωση στην εξάπλωση των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών στην ηλειακή πρωτεύουσα. Ο Πύργος ξαναζεί μετά την Αφή της Φλόγας τις εφλατικές εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, γιατί -πέραν των άλλων- απεργούσαν οι εργαζόμενοι στο δήμο... της Πάτρας. Ναι, όπως το διαβάζετε. Έτσι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Πάτρα, και... τα άφησαν στον Πύργο!

Την ίδια ώρα, στον δρόμο- καρμανιόλα άλλος ένας άτυχος άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή. Ένας Αυστριακός τουρίστας ερχόταν από την Αρχαία Ολυμπια προς την Αμαλιάδα, όταν στον κόμβο της Φιλοθέης τράκαρε με αυτοκίνητο που διέσχιζε κάθετα τον δρόμο (κάποιος προφανώς παραβίασε το κόκκινο φανάρι) με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Κι αντί να βρεθεί κάποιος εκλεγμένος, δήμαρχος, βουλευτής, πρόεδρος συλλόγου, οποιοσδήποτε, να πάρει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, μετά από ΤΟΣΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ, την πρωτοβουλία να κλείσει το δρόμο- καρμμανιόλα, τουλάχιστον να μην σκοτωθεί κανένας άλλος, αντίθετα οι πολιτικοί του νομού συμπεριφέρονται ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...

Αυτό είναι σήμερα η Ηλεία: Μια περιοχή εγκαταλειμμένη, κυρίως από εκείνους που έχουν λαϊκή εντολή να την κάνουν καλύτερη. Οι βουλευτές να χειροκροτούν τις κοκορομαχίες στη Βουλή για το ποιος μας έφερε στη σημερινή κατάσταση (κι όχι για το ποιος μπορεί να μας βγάλει από αυτήν...), οι της αυτοδιοίκησης να ασχολούνται με τα μικρά των δήμων τους, σα να ζουν σε μια "κανονική" περιοχή κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, "απλοί" πολίτες, να το νοιώθυομε, μέσα μας, ότι έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, αυτός ο τόπος δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.

Ε λοιπόν η Ηλεία, μετά από αδιαφορία δεκαετιών από μπλε, πράσινους και κόκκινους της πολιτικής, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Είναι μια περιοχή σε μονίμως έκτακτη ανάγκη. 

Όταν κάποιος πολιτικός, δηλαδή κάποιος που έχει λάβει λαϊκή εντολή, συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δράσει ως η περιοχή μας να βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, τότε θα εξετάσουμε εάν οι πολίτες μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.

Ως τότε, οι άνθρωποι θα αρρωσταίνουν από τις ασθένειες των σκουπιδοβουνών, θα πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στο δρόμο- καρμανιόλα, θα βλέπουν τη γη τους να μαραζώνει και τη ζωή τους να χειροτερεύει, και θα ζηλεύουν τους Γάλλους αγρότες που έχουν έναν πρόεδρο σαν τον Φρανσουά Ολάντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου