Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πώς άλλες περιοχές της Ελλάδας έλυσαν το θέμα των σκουπιδιών


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Η εικόνα του Πύργου, ως σκουπιδούπολη, είναι μια εικόνα που μας προσβάλλει όλους. Σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης η κατάσταση δεν έχει ξεφύσει όπως έχει ξεφύγει στην Ηλεία. Ακόμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που
υστερούν σε ανάπτυξη, όπως δυστυχώς ο νομός μας με μεγάλη την ευθύνη του πολιτικού του κατεστημένου, το πράγμα έχει μπει στο δρόμο της επίλυσης.

Τι θα πει “στο δρόμο της επίλυσης”; Θα πει ότι πρώτα από όλα υπάρχει ένας σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας ο οποίος ανανεώνεται τακτικά και, όπου χρειάζεται, τροποποιείται. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι μοχλός της υλοποίησης είναι ο κάθε δήμος. Η αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι η σωστότερη, πρώτον διότι έτσι εξασφαλίζεται η “διαλογή στην πηγή” και δεύτερον διότι ο δήμος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, τους εξηγεί, συζητάει μαζί τους, τους καθοδηγεί. Κι από τη δική τους πλευρά, οι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν κοντά τους τη δημοτική τους Αρχή για ό,τι χρειαστούν.

Αντίθετα, στην Ηλεία τι βλέπουμε; Πολλούς δήμους (δεν λέω όλους) να αρνούνται στην πράξη να παίξουν αυτό τον κομβικό ρόλο στην αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να μην μιλούν με τους δημότες τους για αυτό το θέμα. Να κάνουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, “την πάπια”. Γιατί; Διότι απλούστατα ζουν σε μια άλλη εποχή και φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Κι όμως, η εποχή μας αποζητά πολιτικούς έτοιμους να πουν αλήθειες, να κάνουν πράξεις υπέρ των πολιτών (όχι μόνο να λένε παχιά λόγια) και να παίρνουν πρωτοβουλίες που θα αλλάζουν την παρακμιακή πορεία των περιοχών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου