Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Θέλουμε να βγάλουμε χρήματα από τον τουρισμό, ή όχι;


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Η Ηλεία είναι μια περιοχή ευλογημένη.Έχει θάλασσα, και βουνό. Έχει κάμπο και ορεινά. Έχει και ενδιάμεσα. Έχει εκπληκτικά μοναστήρια, έχει προσκυνηματικούς τόπους, έχει υπέροχες ξενοδοχειακές μονάδες. Έχει πόλη και χωριό. Έχει τη Φολόη και τη Στροφυλιά. Έχει τον Καϊάφα και το Κουνουπέλι. Έχει τον Αλφειό και τον Πηνειό. Έχει την Ήλιδα και το Κατάκολο. Κυρίως όμως, και πάνω από όλα, έχει
την Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης έχει κι ένα πολιτικό σύστημα που δεν εννοεί να ξεπεράσει τον εαυτό του και τη μετριότητα. Που αρκείται σε αυτά που ήδη έχει η περιοχή μας. Που δεν αποζητά κάτι καλύτερο, αν και  ξέρει -όλοι ξέρουμε- ότι μπορούμε το καλύτερο να το πετύχουμε, προς όφελος όλων μας.

Έτσι, κάθε ημέρα, μιλάμε για 365 ημέρες το χρόνο, είτε έρχεται κρουαζιερόπλοιο στο Κατάκολο είτε όχι, χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο προσέρχονται στην Αρχαία Ολυμπία για να θαυμάσουν "το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό" του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Εγώ πάλι λέω ότι καλά και άγια είναι όλα αυτά, θα ήταν όμως απείρως καλύτερα εάν άφηναν και πραγματικά έσοδα στην τοπική κοινωνία της Ηλείας, στους Πυργιώτες, στους Ολύμπιους, σε όλους. Πραγματικά έσοδα, ικανά να βελτιώσουν τη ζωή μας.

Τι σημαίνει "πραγματικά" έσοδα; Σημαίνει να μην αρκούμαστε στο 1 και στα 2 ευρώ που κάνουν τα αναμνηστικά αγαλματάκια που πωλούνται έξω από το Μουσείο της Ολυμπίας. Οι ντόπιοι, αυτοί που δίνουν ζωή στο χώρο γύρω από το Μουσείο της Ολυμπίας και τον Ιερό Χώρο, αξίζει να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από το 1 και τα 2 ευρώ των αναμνηστικών, ή το τάλιρο της μακό μπλουζίτσας.

Σε αυτό, λυπούμαι να πω ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Μα τίποτα. Κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία να κατέβει κάτω στους πολίτες και να αρχίσει μια συζήτηση πάνω στην τουριστική αξιοποίηση του νομού Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Παράλληλα να δώσει σε μια μεγάλη εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων, είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες, μια εντολή να εκπονήσει ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, με βάση τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων με τους κατοίκους της περιοχής- χωρίς την ενεργό συμπαράσταση των πολιτών, κανένα πολιτικό σχέδιο δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Ξέρω, ξέρω. Θα μου πείτε κάποιοι ότι παλαιότερα είχαν εκπονηθεί τέτοια σχέδια από τη Νομαρχία και από άλλους φορείς. Ξέρω, σας λέω. Σχέδια που φτιάχτηκαν στο χαρτί και όχι σε επαφή με την κοινωνία, που δόθηκαν από κολλητούς σε κολλητούς, που έμειναν στα χαρτιά, ακόμα κι αν είχαν αξιόλογα στοιχεία μέσα, ακόμα κι αν ήταν σημαντικές προσπάθειες. Τίποτα από αυτά δεν μετράει στην πολιτική. Ένα πράγμα μετράει: Το αποτέλεσμα. Έφερες αποτέλεσμα; Μπράβο σου. Δεν έφερες; Ό,τι και να λες, όσες δικαιολογίες κι αν επικαλείσαι, στα μέτρα της πολιτικής είσαι ελλιπής. Της πολιτικής, όχι του ανέξοδου πολιτικαντισμού.

Ένα σχέδιο σε συνεργασία με τους πολίτες, εμπλουτισμένο με τις τεχνοκρατικές κατευθύνσεις των ειδημόνων και μετά αγώνας ατελείωτος για να γίνει κτήμα του λαού και για να υλοποιηθεί σε χρονικά όρια προσδιορισμένα από πριν, ανελαστικά και υλοποιήσιμα.

Απλά πράγματα. Που όμως για τη σημερινή Ηλεία φαίνονται μακρινά όνειρα. Ως πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου