Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Αξεπέραστη η σχέση των Ηλείων με τη Γη τους και τη Φύση


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Τι είναι αυτό που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η Πολιτεία σε κάθε βαθμό και επίπεδο να στηρίξει την Ηλεία; Να της δείξει το δρόμο της ανάπτυξης; Να ενδιαφερθεί; Είναι κυρίως το γεγονός ότι οι πολίτες της Ηλείας έχουν
απογοητευθεί από την πολιτική ελίτ που αποφασίζει για τη μοίρα τους, αλλά δεν έχουν παραιτηθεί. Αγαπούν τον τόπο μας και δείχνουν με κάθε τρόπο την αξεπέραστη σχέση τους με τη γη της Ηλείας και την πανέμορφη φύση της Δυτικής Πελοποννήσου.

Σήμερα θα σας συστήσω μια ομάδα στο facebook. Ναι. Ζούμε στο 2016 και είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι οι τρόποι και οι κώδικες επικοινωνίας έχουν προ πολλού αλλάξει ριζικά, ουσιαστικά. Στην εποχή του παππού μου, περίμεναν πότε θα γιορτάζει το διπλανό χωριό για να ανέβουν στ’ άλογα και να πάνε να συναντήσουν τους παλιούς τους φίλους. Σήμερα, επικοινωνούμε και μαθαίνουμε για τους «δικούς» μας, μέσα από την οθόνη μας και τα social media.

Έτσι, λοιπόν, η κυρία Όλγα Βενιζέλου Ρουβά (την οποία δεν γνωρίζω προσωπικά) σκέφτηκε κι έφτιαξε μια ομάδα στο facebook που έχει τίτλο Ομάδα παραδοσιακών σπόρων Πύργου Ηλείας. Στην παρουσίαση της ομάδας διαβάζω: «...Εθελοντική Ομάδα ΔΙΑΣΩΣΗΣ , ΔΙΑΔΟΣΗΣ και ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ παραδοσιακών Σπόρων... όποια γνώση χάθηκε απο τους Παππούδες μας, όποιο κενό δημιουργήθηκε , ας το αναπληρώσουμε τώρα πριν να είναι αργά. Τους σπόρους που μας εμπιστεύτηκε ο Θεός να μην τους χάσουμε... Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους ξαναβρούμε , όσα χρήματα και να έχουμε και όσο και αν αναπτυχθούμε τεχνολογικά... Είναι ο μεγαλύτερος Πλούτος που μας δόθηκε. Ας τους σώσουμε σήμερα γιατί αύριο ίσως να είναι αργά..

Μπήκα στην ομάδα, κι είδα ότι τα μέλη της ξεπερνούν τα 10.000, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για όσους ξέρουμε από social media. Και τι βρήκα μέσα στην ομάδα; Δωρεάν διανομή βιβλίων για βότανα και λαχανικά. Οδηγίες για λικέρ μέντας. Πλήρη κατάλογο βοτάνων και οι θεραπείες που προσφέρει το καθένα. Πώς πρέπει να μπολιάζουμε τα δέντρα. Πώς φτιάχνεται το ρηγανέλαιο. Και πολλά παρόμοια.

Η πρωτοβουλία της κας Ρουβά και η ανταπόκριση περισσότερων από 10.000 Ηλείων, δείχνει το μεγάλο δέσιμο με τη γη μας. Δείχνει τη μεγάλη αγάπη στη φύση της Ηλείας, που κυρίως η δική μας απροσεξία έβλαψε και βλάπτει πολλές φορές. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, κυρίως στον ηλειακό κάμπο, έκαναν το πιο μεγάλο δώρο της Φύσης στην αγροτιά της περιοχής μας, σχεδόν ακατάλληλο για καλλιέργειες. Κι η έλλειψη κεφαλαίων για ουσιαστικές επενδύσεις έπληξε την αγροτική παραγωγή στα ημιορεινά και τα ορεινά της Ηλείας. Για να μην μιλήσω για τις πάμπολλες μικρές χωματερές που αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες μέσα στα δάση και πάνω στα βουνά της περιοχής. Οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες για αυτή την τεραστίων διαστάσεων επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ίσως γι αυτό σπεύσαμε να μπούμε ομαδικά, κατά χιλιάδες, στην ομάδα των παραδοσιακών σπόρων που έφτιαξε η κα Βενιζέλου Ρουβά στο διαδίκτυο. Για να δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε τη γη μας, αυτή που μας ταΐζει γενιές επί γενιών, αυτή που μπορεί, εάν εμπλουτίσουμε τις πρακτικές μας με τα μέσα της Τεχνολογίας, να απογειώσει και πάλι το βιοτικό επίπεδο της Ηλείας, όπως έκανε στα πολύ παλιά χρόνια.

Η προσπάθεια σεβασμού της Φύσης και της ηλειακής Γης, μέσα από την ομάδα για τους παραδοσιακούς σπόρους του Πύργου, που έφτιαξε στο facebook η κυρία Όλγα Βενιζέλου- Ρουβά, είναι μια τρανή απόδειξη για το πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει αυτός ο λαός, εάν απελευθερωθεί από τα δεσμά του κομματισμού και επιβάλλει στους πολιτικούς της Ηλείας να τον υπηρετούν, όχι να κάνουν δικά τους παιχνίδια στην πλάτη του πολίτη.

Η Ηλεία δείχνει με κάθε τρόπο ότι είναι έτοιμη, στην αφετηρία. Ένα σήμα του αφέτη περιμένει, για να ξεχυθεί μπροστά.

Και τότε, ποιος μας πιάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου