Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής απέναντι στην Ηλεία


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Η πολιτική χρωστάει στην Ηλεία πολλά. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μετά τη Μεταπολίτευση, και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι, αδιαφόρησαν για την ανάπτυξη της περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, η Νέα Δημοκρατία
επίσης τεράστιες. Διάλεγαν πολιτικούς υποψηφίους για την Ηλεία με κριτήρια όχι την ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά με κριτήριο είτε την κομματική νομιμοφροσύνη στον αρχηγό, είτε την εκπλήρωση περισσότερου αριθμού διορισμών ή άλλων ρουσφετιών, είτε την εγγραφή περισσότερων στις κλαδικές οργανώσεις και τις τοπικές επιτροπές των δυο αυτών κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ, πιο οργανωμένο τότε, έπαιξε καλύτερα το παιχνίδι των προσωπικών εξυπηρετήσεων και του δημοκοπικού λαϊκισμού, και πήρε κεφάλι στην Ηλεία. Επένδυσε και στην αυτοδιοίκηση, που τότε απλωνόταν σε επίπεδο χωριού, και γρήγορα απέδειξε ότι κέρδισε την πλειοψηφία των Ηλείων. Τότε, επαναπαύθηκε στις κομματικές του δάφνες. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε «δική του» την Ηλεία. Κι αφού ήταν «δική του» δεν υπήρχε λόγος να ξοδέψει πολιτική ενέργεια ή κονδύλια για την ανάπτυξη του νομού. Κι έτσι που ήταν η Ηλεία, χωρίς υποδομές, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς προοπτικές, πάλι δική του ήταν.

Η Νέα Δημοκρατία, από τη δική της μεριά, λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο, από την αντίθετη πλευρά. Θεώρησε ότι η αρχική υπεροχή της στην Ηλεία (μετά το 1974) οφειλόταν στην «προσωπικότητα» των υποψηφίων της, μετά στηρίχτηκε στην παρουσία του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, ώσπου κάποια στιγμή παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ τα είχε καταφέρει καλύτερα στο νομό. Θεώρησε και η ΝΔ την Ηλεία «κάστρο του ΠΑΣΟΚ». Χαμένη περιοχή για τη γαλάζια παράταξη. Άρα, αφού είναι χαμένη η Ηλεία, γιατί ως κυβέρνηση να τη βοηθήσει; Μεμονωμένες πρωτοβουλίες και προσωπικές προσπάθειες, ήταν σταγόνες στον ωκεανό της εγκληματικής πολιτικής αδιαφορίας τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας επί 40 ολόκληρα χρόνια.

Στις πολιτικές δυνάμεις που αδιαφόρησαν εγκληματικά για την Ηλεία πρέπει να προστεθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που βέβαια δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν αρκετά χρόνια, ωστόσο σε αυτό τον ενάμιση χρόνο έχει κάνει πράγματα για άλλες περιοχές της Ελλάδος, αλλά έχει επιδείξει εξίσου μεγάλη αδιαφορία για την Ηλεία, όση το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Απόδειξη: Η Ηλεία, που ήταν στις 10 πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας τα πρώτα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, σήμερα είναι στις τελευταίες θέσεις, αν όχι στην τελευταία.

Και τώρα, τι γίνεται; Θα ρωτήσει κάποιος.

Το έχω ξαναγράψει, το επαναλαμβάνω κι εδώ: Η πολιτική δημιούργησε τα αδιέξοδα στην Ηλεία, η πολιτική έχει υποχρέωση να τα ξεπεράσει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάσχεσης μιας παρακμιακής πορείας, παρά μόνον η πολιτική πρωτοβουλία. Τα κόμματα υποχρεούνται αν βρουν το πολιτικό προσωπικό που θα αλλάξει τρόπο πολιτεύεσθαι, που θα επενδύσει στη δημιουργία πολιτικού κεφαλαίου μέσα από την πρωτογενή επαφή με τους πολίτες, που θα θέτει δημόσια στόχους και θα πασχίζει να τους πετύχει. Και που θα λογοδοτεί στους πολίτες για το τι κάνει, πού επιτυγχάνει και πού δεν τα καταφέρνει.

Ένα τέτοιο πολιτικό προσωπικό, θα αναθερμάνει την εμπιστοσύνη των Ηλείων πολιτών προς την πολιτική. Θα ξαναζωντανέψει την ελπίδα για την περιοχή μας. Θα παρακινήσει τους πιο δραστήριους πολίτες του τόπου μας, να στηρίξουν ενεργά πολιτικές πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι το μεγάλο όπλο τους είναι η ψήφος τους. Και παραδέχονται, ίσως όχι δημόσια, σίγουρα όμως σε κλειστές συζητήσεις, ότι στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν ίσως δεν έκαναν την καλύτερη χρήση της ψήφου τους. Αλλά μόνοι τους δεν μπορούν να ανασχέσουν μια πορεία παρακμής που ακολουθεί η Ηλεία επί δεκαετίες.

Η πολιτική ευθύνεται για τα σημερινά χάλια, η πολιτική έχει υποχρέωση να βρει τρόπους να εξιλεωθεί απέναντι στους Ηλείους πολίτες.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου