Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η κυβέρνηση Τσίπρα εναντίον των σεισμοπλήκτων και των πυροπλήκτων


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Θεωρητικά, υποτίθεται ότι μια «αριστερή» κυβέρνηση, πρώτα σκέπτεται την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, των πιο αδύναμων πολιτών. Αυτά, στη θεωρία. Γιατί στην πράξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πλήττει κυρίως τους ανήμπορους, τους μη έχοντες, τους
μειονεκτούντες. Και φυσικά, τους Ηλείους.
-->

Η Ηλεία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές από τα φυσικά φαινόμενα αλλά και από τους εχθρούς της πατρίδας μας. Οι σεισμοί μας έχουν ρημάξει πολλές φορές, κι οι φωτιές του 2007 θα μείνουν στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών σε πανελλήνια κλίμακα.

Σε καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις, η Πολιτεία ήλθε αρωγός, όσο και όπως μπορούσε, ανάλογα με την δυνατότητά της σε κάθε χρονική περίοδο. Στους σεισμούς της δεκαετίας του ’80, έδωσε σεισμόπληκτα δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Στις φωτιές του 2007 έδωσε αμέσως χρήματα και μετά δημιούργησε το Ταμείο Μολυβιάτη, που έσπευσε να καταργήσει ο Γιωργάκης Παπανδρέου.

Και τώρα; Τώρα η αριστερή κυβέρνηση έρχεται να «τιμωρήσει» τους σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους Ηλείους. Η πλήρης διαπραγματευτική της ανυπαρξία, που οδηγεί σε ολοκληρωτική και καθολική επιβολή των διαθέσεων των δανειστών, δίνει τα σεισμόπληκτα και τα πυρόπληκτα δάνεια, ακόμα και τα πιο μικρά, σε ξένες εταιρείες.

Τα δάνεια που είχαμε πάρει πολλοί Ηλείοι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ως πληγέντες από φυσικές καταστροφές (σεισμοί) και εγκληματικές πράξεις (πυρκαγιές), αφού η Πολιτεία αναγνώρισε ότι είμαστε ευπαθείς ομάδες, τώρα πηγαίνουν στα χέρια των ξένων funds, με απόφαση της αριστερής μας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Ότι μετά το τέλος της προστασίας της κύριας κατοικίας, ένα τέτοιο fund μπορεί να αγοράσει ένα δάνειο ας πούμε 100.000 ευρώ στο ένα τρίτο ή στο ένα τέταρτο της τιμής του, και στη συνέχεια να ζητήσει την πλήρη του αποπληρωμή. Από ποιον θα τη ζητήσει; Από εμάς, τους δανειολήπτες φυσικά.

Βγαίνουν τώρα κάποιοι «έξυπνοι», και λένε: Τι σε νοιάζει; Ακόμα κι αν δεν μπορείς να το πληρώσεις, θα το πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, αφού είναι εγγυητής του δανείου σου.

Σοβαρά; Το ελληνικό Δημόσιο θα το πληρώσει; Δηλαδή δεν ξέρουμε τι κάνει το ελληνικό Δημόσιο όταν δεν έχει χρήματα (όπως μονίμως δεν έχει τα τελευταία χρόνια); Πώς θα πληρώσει χιλιάδες δάνεια σεισμοπλήκτων και πυροπλήκτων, όταν τα κρατικά ταμεία είναι άδεια;

Η εποχή που το ελληνικό Δημόσιο ήταν «εγγύηση» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Καμία εγγύηση δεν παρέχει ένα χρεοκοπημένο κράτος. Γι αυτό και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η απαράδεκτη και αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που περιφρονεί ευπαθείς ομάδες, όπως οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι. Αυτή είναι η αριστερά. Και στην Ελλάδα, και παντού!

2 σχόλια:

  1. Ma ti perimenete apo Clowns k. Seitanidi? O Tsipras ine mono kalos na krata ena vivlio me ti fotografia tou Velouhioti sto eksofilo, otan mpeni sti Vouli ton ELLHNON, anti gia ti fotografia tou Kolokotroni I tou Kapodistria. Ntropi tous...anesthithi anthropic den esthanonte ntropi kai den simerizonte ton sinanthropo tous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως αγαπητέ μου. Προσθέτω, όμως, ότι κάποιοι με την άφρονα πολιτική τους και την προσωπική τους ανεπάρκεια, μας φόρτωσαν τους απίθανους τύπους για τους οποίους μιλάτε. Δεν μπορεί αυτός ο τόπος συνέχεια να πηγαίνει από τον Άννα στον Καϊάφα και πίσω πάλι. Δεν γίνεται, συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή