Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Οι πολίτες της Ηλείας είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Ήταν πολύ θερμή η συμμετοχή σας στις δυο πρηγούμενες αναρτήσεις μου εδώ, στο blog Ηλεία Ενωμένη. Χιλιάδες ήταν οι αναγνώστες, και ξέρετε ότι
το ίντερνετ έχει τη δυνατότητα αυτά τα πράγματα να τα μετράει. 

Τι δείχνει αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον σας; Εγώ νομίζω ότι δείχνει πως ο λαός της Ηλείας, οι πολίτες αυτού εδώ του ευλογημένου τόπου, δεν έχουν ποτιστεί με το φαρμάκι της αδιαφορίας. Δεν είναι αδιάφοροι για τα εγκλήματα που συμβαίνουν δίπλα τους. Δίπλα μας. Είμαστε ευαίσθητοι και γνωρίζουμε καλά την πραγματικότητα γιατί -στο θέμα του δρόμου καρμανιόλα, για το οποίο μιλάω και γράφω τις τελευταίες μέρες- οι Ηλείοι πολίτες ξέρουν τι συμβαίνει, γνωρίζουν πόσο κινδυνεύουν, ξέρουν ότι η εγκατάλειψη της Ηλείας από την τάξη της πολιτικής είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη στασιμότητα της περιοχής μας. Κι οι ευθύνες ειναι διακομματικές, σε όλα τα κόμματα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό.

Ένας ακόμα από τους απίθανους τύπους που μας κυβερνάνε, ο υπουργός Σπίρτζης, γνωστό και προβεβλημένο στέλεχος του παλιού ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε προχθές ότι εντός του 2017 θα είναι έτοιμος ο δρόμος Κόρινθος- Πάτρα. 

Πρόκειται για το δρόμο που (σωστά) πάλεψαν οι Πατρινιοί να ολοκληρωθεί το συντομότερο, γιατί και σε εκείνον τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλοί, πάρα πολλοί νεκροί. Εκεί υπήρχε και το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ακτές της βόρειας Πελοποννήσου αποτελούν προνομιακό τόπο απόδρασης για τους Αθηναίους. Άρα, το πρόβλημα δεν το είχαν μόνο οι Κορίνθιοι και οι Πατρινιοί, αλλά και οι πολύ περισσότεροι Αθηναίοι. 

Κατανοητό. Αλλά επιτέλους, λέει ο Σπίρτζης, το 2017 τελειώνει κι αυτός ο δρόμος. Γίνεται ανθρώπινος, ευρωπαϊκός, πραγματικά κλειστός αυτοκινητόδρομος με ανισόπεδες εισόδους κι εξόδους, με προστατευτικό χώρισμα ανάμεσα στα δυο ρεύματα, με πολλές λωρίδες (νομίζω τέσσερις) σε κάθε ρεύμα. Δόξα τω Θεώ. Τελειώνουμε με τον Κόρινθος- Πάτρα.

Κι ενώ ο απίθανος Σπίρτζης νομίζει ότι έκανε το καθήκον του στην πατρίδα, την ίδια ώρα ακόμα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΙΣΕΙ με τον Πάτρα- Πύργος. Ενώ το οδικό δίκτυο των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας ολοκληρώνεται, η Hλεία παραμένει ίσως ο μοναδικός νομός της Eλλάδος που έχει ΜΗΔΕΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ. Άν κάποιος έλθει από την Πάτρα, μπαίνει στο δρόμο- καρμανιόλα. Αν έλθει από το Καλό Νερό, ο δρόμος Πύργου- Κυπαρισσίας είναι εξίσου επικίνδυνος. Αφήνω την ταλαιπωρία εάν κάποιος επιλέξει τον 111, ή τον δρόμο Καρύταινα- Ανδρίτσαινα. Αυτοί δεν είναι δρόμοι για τουρίστες ή για επισκέπτες της Ηλείας, αλλά για... ορειβάτες. 

Κι όμως! Οι πολίτες της Ηλείας έχουν βάλει την υπόθεση του δρόμου- καρμανιόλα (Πάτρα- Πύργος) σε πρώτη προτεραιότητα, το αποδεικνύει και η ανταπόκριση αυτών εδώ, των πιο πρόσφατων σχολίων μου.

Το ζήτημα είναι ποια πολιτική δύναμη, ποιος πολιτικός παράγοντας, θα πάρει την πρωτοβουλία να συντονίσει και να εκφράσει αυτό τον πόθο των Ηλείων. Τον πόθο, να πάψουν να σκοτώνονται σαν η ανθρώπινη ζωή να μην έχει καμία σημασία. 

Οι Ηλείοι είναι έτοιμοι. Περιμένουν τον καταλύτη, για να διεκδικήσουν τα δίκια τους. Έναν δρόμο που να μην σκοτωνόμαστε θέλουμε, τόσο δύσκολο είναι αυτό; Το ζητάμε επί χρόνια ατελείωτα. Ας σταματήσει εδώ η ανθρωποθυσία. Αρκετά κλάψαμε, αρκετούς συνοδεύσαμε στα μνήματα. Αρκετά ως εδώ. Αρκετά με τα φέρετρα. Αρκετά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου