Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Σε δοκιμαστική χρήση η ύδρευση της Ηλείας από τον Ερύμανθο

Γράφει το ενημερωμένο και με άποψη www.odigos.gr για το έργο της ύδρευσης της Ηλείας από τον Ερύμανθο (που να θυμίσουμε ότι ξεκίνησε αμέως μόλις έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το 2004): 

Ένα έργο ζωής για τους κατοίκους της Ηλείας, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σήμερα σε δοκιμαστική χρήση, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου. Πρόκειται για το έργο ύδρευσης Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων της Ηλείας από τις πηγές του Ερύμανθου.
Το έργο καλύπτει τις ανάγκες περίπου 70.000 κατοίκων και εξυπηρετεί τους δημότες Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και 28 ακόμα τοπικών κοινοτήτων. Εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Ταμείο Συνοχής το 2003 με συνολικό
προϋπολογισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ και οι πρώτες του εργασίες ξεκίνησαν το 2004. Το έργο περιλαμβάνει κεντρικό δίκτυο αγωγών μήκους 107 χιλιομέτρων, διυλιστήριο επεξεργασίας νερού και δεξαμενές αποθήκευσης.
Εκτός από τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, μπορούν πλέον να υδροδοτηθούν τα Άσπρα Σπίτια, Βασιλάκι, Λούβρο, Καμένα, Μουριά, Λιναριά, Μιράκα, Φλόκα, Κοσκινάς, Μάγειρας, Κλαδέος, Πλάτανος, Πελόπιο, Πουρνάρι, Στρέφι, Παλαιοβαρβάσενα, Σαλμώνη, Βαρβάσενα, Κολλίρι, Λαστέϊκα, Αγ. Ιωάννης, Βυτινέϊκα, Γρανιτσέϊκα, Σκουροχώρι, Κορακοχώρι, Λεβεντοχώρι, Σκαφιδιά και Κατάκολο.
Μετά την παράδοση του έργου σε χρήση ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, υπογράμμισε:
«Σε καιρούς που τα φαινόμενα λειψυδρίας μας απειλούν όλους, η ολοκλήρωση σημαντικών έργων που εξασφαλίζουν νερό σε επαρκείς ποσότητες και με άριστη ποιότητα για χιλιάδες πολίτες, έχει τεράστια σημασία. Οφείλω να σημειώσω ότι η λειτουργία σύγχρονων δικτύων που επιλύουν το πρόβλημα της ύδρευσης, δεν είναι μόνο μια απάντηση στο καθημερινό πρόβλημα χιλιάδων κατοίκων και νοικοκυριών, αλλά και ένα βασικό έργο υποδομής με ευρύτερη αναπτυξιακή σημασία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων μας και την προστασία του περιβάλλοντος».
Τέλος, ο Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε ένταση και επιτάχυνση των προσπαθειών ώστε να υδρευτούν οι Δήμοι και Κοινότητες του νότιου τμήματος της Ηλείας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε ολοκληρωμένο στην Ηλεία ένα έργο το οποίο θα λύσει σημαντικά προβλήματα επάρκειας και ποιότητας του νερού. Παρά την γενική μείωση των αποθεμάτων του υπέρτατου αυτού αγαθού, φέρνουμε από τον Ερύμανθο στις βρύσες των πολιτών μας καθαρό νερό. Μα αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στο μέγιστο βαθμό στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και απαντάμε εμπράκτως στην ολοένα και μεγαλύτερη απαίτηση των κατοίκων για άριστης ποιότητας άφθονο νερό. Στο χέρι μας είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα του έργου αυτού να τα διαφυλάξουμε με την ορθολογική χρήση του νερού και να τηρήσουμε όλους τους κανόνες κατανάλωσης του».
Όπως ανέφερε ο κ. Καφύρας το διυλιστήριο που συνοδεύει το έργο έχει την δυνατότητα επεξεργασίας και διάθεσης για κατανάλωση 2.150 κυβικών μέτρων καθαρού νερού την ώρα. Επίσης, υπάρχουν ολοκληρωμένες και ώριμες - αδειοδοτημένες μελέτες για την επέκταση του υδραγωγείου στα υπόλοιπα πέντε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου και ολόκληρους τους Δήμους Ιάρδανου και Βώλακος.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή νέου εξωτερικού υδραγωγείου με σκοπό την υδροδότηση των Δήμων Σκιλλούντος και της πόλης της Ζαχάρως. Με την ολοκλήρωση και αυτών των έργων θα μπορούν να υδρεύονται απρόσκοπτα περίπου 100.000 κάτοικοι του νοτίου τμήματος της Ηλείας, με νερό αρίστης ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου