Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει- οι ευθύνες μας στην Ηλεία


Η ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση, που έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο δείχνει ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει οριστικά πίσω το κακό της παρελθόν, που την οδήγησε στη μεγάλη ήττα του 2009. Κάθε μέτρο που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς ήταν κοστολογημένο, ενώ παρουσιάστηκαν σε κάθε ενότητα και πίνακες για να συγκρίνει όποιος θέλει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ στο Ζάππειο με τα αποτελέσματα της ως τώρα ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει μια τόσο οργανωμένη και κοστολογημένη παρουσίαση
πολιτικούς προγράμματος.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Την αλλάζει ο ίδιος της ο πρόεδρος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Η μεγάλη διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων που έβγαλαν οι κάλπες του 2009, μέσα σε ενάμιση χρόνο εκμηδενίστηκε. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συνέβησαν ταυτόχρονα δυο πράγματα: Πρώτον, η αδιέξοδη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική έκανε πολλούς, πάρα πολλούς πολίτες να αποστασιοποιηθούν από την ψήφο τους το 2009. Και δεύτερον, το κτίσιμο της «κυβερνησιμότητας» της ΝΔ φέρνει πια κοντά της όλο και περισσότερους Έλληνες, που στο πρόσφατο παρελθόν την είχαν απορρίψει εκλογικά.
Έχω πει και γράψει πολλές φορές, όμως, ότι η πολιτική είναι ομαδικό άθλημα. Μόνος του ο Σαμαράς δεν μπορεί να αναστρέψει την πορεία παρακμής και κατάπτωσης που έχει πάρει η χώρα. Χρειάζεται τη δημιουργική συμβολή όλων μας. Όλων όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας, ότι δεν έχουν χαθεί όλα, ότι το δικαίωμά μας να ζούμε μια ανθρώπινη ζωή σε ανθρώπινες πόλεις και χωριά δεν μας το έχουν αφαιρέσει οριστικά, αλλά μόνον προσωρινά.
Σε περιοχές όπως η δική μας, η Ηλεία, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Πρέπει να πείσουμε τους κατοίκους της Ηλείας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε, όπως αλλάζει την παράταξη ο Σαμαράς. Ότι αφήνουμε κι εμείς στη μπάντα το κακό μας παρελθόν, ως κόμμα και ως κυβέρνηση. Ότι βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα την επαφή μας με τον πολίτη, σε πόλεις και χωριά του νομού μας, ότι συζητάμε μαζί του (κι αυτό σημαίνει ΚΑΙ ότι του λέμε την άποψή μας, αλλά ΚΑΙ ότι ακούμε τη δική του).
Είναι υποχρέωσή μας να εξηγήσουμε σε κάθε Ηλείο πολίτη ότι το ΠΑΣΟΚ, που επί τριάντα ολόκληρα χρόνια έχει την πλειοψηφία στο νομό μας (σε βουλευτές και Αυτοδιοίκηση), είναι ώρα να απολογηθεί για:
-          Την έλλειψη υποδομών στον τόπο. Η Κρήτη το 1980 ήταν σε χειρότερη κατάσταση από την Ηλεία. Σήμερα είναι μπροστά, πολύ μπροστά από το δικό μας νομό. Για παράδδειγμα, είναι αλήθεια ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ ως κυβέρνηση κατάφεραν να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και ως πολιτικό. Αλλά το ΠΑΣΟΚ, μόνο το ΠΑΣΟΚ, αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε τη λειτουργία του αεροδρομίου ως πολιτικού στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το μετέφερε στην Αχαΐα. Οι ευθύνες δεν είναι οι ίδιες, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να απολογηθεί για όλα αυτά, είναι ένοχο. Δεν έχουμε δρόμους (η Ολυμπία Οδός πάει παντού εκτός από την Ηλεία!), δεν έχουμε σιδηρόδρομο, δεν έχουμε κέντρα μεταφορών, δεν αξιοποιήθηκε το Κατάκολο και η Κυλλήνη, οι παραλίες- κόσμημα σήμερα είναι μια αλυσίδα αναξιοποίητων εκτάσεων, ο κάμπος αργοσβήνει, τα ορεινά μαραζώνουν, όλα πάνε προς τα πίσω. Η 30ετής συνεχής και αδιατάρακτη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία πρέπει να απολογηθεί για όλα αυτά. Είναι κατηγορούμενη, καθισμένη στο εδώλιο.
-          Το μαρασμό της αγροτιάς. Η καταστροφική πολιτική της δεκαετίας του ’80 με τους κομματικοποιημένους συνεταιρισμούς κι η αδιαφορία του μετέπειτα για τους αγρότες μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Καλαμπόκι που πουλιέται λιγότερο από έναν αναπτήρα στο περίπτερο, το καλύτερο λάδι του κόσμου που φεύγει από τα χέρια μας κοψοχρονιά για να επιστρέψει μέσα σε ξένα μπουκάλια στη διπλάσια και την τριπλάσια τιμή. Η  συνεχής κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ για τριάντα χρόνια στο νομό πρέπει να απολογηθεί για αυτά, είναι κατηγορούμενη.
-          Την απουσία κάθε τουριστικής και πολιτιστικής προοπτικής: Τι έκανε η ΠΑΣΟΚική μονοκρατορία επί τριάντα ολόκληρα χρόνια για αυτά στην Ηλεία; Τίποτα. Αναμένουμε την απολογία του, είναι κατηγορούμενο. Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει.
Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Για να αλλάξει και την Ελλάδα. Η Ηλεία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Και δεν θα αποτελέσει. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα και μέσα εκεί θα πάμε την Ηλεία κοντύτερα στα όνειρά μας. Όνειρα κάθε Ηλείου πολίτη, που το πολιτικό κατεστημένο και η 30χρονη κυριαρχία δυνάμεων του χθες μας έκαναν να τα βάλουμε βαθιά μέσα στα σεντούκια. Σήμερα υπάρχει ελπίδα. Αρκεί όλοι μας να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αρκετά με το φθαρμένο και αποτυχημένο χθες. Μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα της ανάπτυξης επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Έρχεται η ώρα να του κάνουμε κι εμείς το ίδιο.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου