Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Διάλογος για την Ηλεία 12: Αμαλιάδα (β)

Ήλιδα, ο ένας πόλος του Ολυμπισμού

Στη σημερινή Ηλεία της επί δεκαετίες εγκατάλειψης και αδιαφορίας, η αξιοποίηση της Ήλιδας ίσως φαντάζει περιττή πολυτέλεια. Αλλά στην αυριανή Ηλεία των ονείρων μας, η Ήλιδα μπορεί να παίξει το ρόλο της πολιτιστικής ατμομηχανής ολόκληρου του Κάμπου, για να μην πω ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, σε σύνδεση και συνεργασία με την Αρχαία Ολυμπία. Ο Σύλλογος Γουμεριωτών «Η Αγία Παρασκευή», ο «Φυσιολατρικός Οικολογικός Σύλλογος Επταλόφου», αλλά και πολλοί άλλοι έχουν προτείνει την ανάδειξη του δρόμου Ήλιδα- Ολυμπία σε Διεθνές Ολυμπιακό Μονοπάτι, με χάραξη, χαρτογράφηση, σήμανση και μικρά έργα υποδομής κατά
μήκος του.
Πρώτη προτεραιότητα είναι εδώ τρία πράγματα μαζί: Πρώτον, η ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου, δεύτερον η άμεση επίλυση του προβλήματος προσβασιμότητας στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο και τρίτον η σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία μέσα από μια επεξεργασμένη μελέτη για παράλληλες αποστολές και δράσεις. Πριν, όμως, από οτιδήποτε άλλο είναι ανάγκη η άμεση έναρξη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στον υπαίθριο Αρχαιολογικό Χώρο (οπωσδήποτε στην Αρχαία Αγορά). Η μόνη αξιόπιστη προοπτική στο θέμα αυτό είναι η ένταξη του συνόλου των αντιπλημμυρικών έργων και του ανασκαφικού έργου στο Δ! Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Οι ευθύνες όσων είχαν την εξουσία κατά τη διάρκεια ισχύος του Γ! ΚΠΣ είναι συγκεκριμένες και αυτονόητες: Ο Αρχαιολογικός Χώρος δεν είναι καθόλου ελκυστικός, συνεπώς δεν υπάρχει η επισκεψιμότητα που μπορεί να επιτευχθεί. Το οδικό δίκτυο προς το χώρο της Αρχαίας Ήλιδας είναι πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο. Ούτε οι μαθητές της περιοχής μας δεν ενθαρρύνονται να πραγματοποιούν εκεί εκπαιδευτικές εκδρομές. Κι ακόμα, κανείς όλα αυτά τα χρόνια που εξελίχθηκε το Γ! Κ.Π.Σ. δεν ενέταξε το σχέδιο σε κάποιο πρόγραμμα!
Παράλληλα με τα παραπάνω, νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτερη συνεννόηση για το Νέο Θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας και να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης του Παλαιού Θεάτρου. Το Μουσείο πρέπει να σχεδιαστεί εξαρχής (είναι γνωστό ότι εγκαινιάστηκε εντελώς άδειο το 2003!) και να ενταχθούν στα αξιοθέατα οι μύθοι γύρω από την Αρχαία Ήλιδα. Συγχρόνως χρειάζεται αναδιοργάνωση το Μόνιμο Φεστιβάλ Ήλιδας, ενώ πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ο φωτισμός ολόκληρου του χώρου, καθώς η κατασκευή αναψυκτηρίων κι άλλων χώρων υποδοχής των επισκεπτών.
Το Μόνιμο Φεστιβάλ Ήλιδας μπορεί να γίνει πολύ σημαντικός παράγων προσέλκυσης τουριστών, αρκεί να υπάρξει καλύτερη οργάνωσή του: Ο χώρος του Νέου Μουσείου Ήλιδας όπου δίνονται οι παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, δεν φημίζεται για την ακουστική του. Κι όμως: Αν ο σχεδιασμός του Μόνιμου Φεστιβάλ Ήλιδας ανατεθεί εξ αρχής σε ένα αξιόπιστο γραφείο που ειδικεύεται σε τέτοιες μελέτες, τότε θα φανεί πόσο μεγάλες προοπτικές έχει αυτός ο θεσμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου