Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Όχι άλλα μεγάλα λόγια για την Αρχαία Ολυμπία!

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Σέβομαι το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως του προσώπου εκείνου που ενσαρκώνει την ενότητα του Ελληνισμού. Επίσης, σέβομαι το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο γνώρισα ως δάσκαλό μου στο Πανεπιστήμιο (και του οφείλω πολλά στις σπουδές μου) και
αργότερα στην πολιτική. Αυτά, όμως, δεν με εμποδίζουν να εκφράζω το παράπονό μου για το περιεχόμενο της χθεσινής του ομιλίας στην Αρχαία Ολυμπία. 

Ήλθε, ο κύριος Πρόεδρος, και μας απηύθυνε ένα δεκάρικο (γραμμένο με μαστοριά, ομολογουμένως) για το πνευματικό εκτόπισμα της Αρχαίας Ολυμπίας. «Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ουσιαστικώς δημιούργησε τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, διότι ήταν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που μετέτρεψε σταδιακά την πληροφορία σε γνώση και την γνώση σε σοφία, άρα δημιούργησε την επιστήμη. Απάλλαξε τον άνθρωπο από το μύθο...» είπε ο Πρόεδρος, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Αυτή η ανεκτίμητη συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μπορεί να βοηθήσει σήμερα τον άνθρωπο να υπερασπισθεί τον πολιτισμό μας που κινδυνεύει, επειδή στις μέρες μας η σοφία τείνει να γίνει και πάλι απλή γνώση και η γνώση «ταξινομημένη» πληροφορία...».

Σας είπα, η ομιλία ήταν μαεστρικά γραμμένη. Αλλά φτιαγμένη για όλους, ίσως, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Διότι, -πώς να το κάνουμε;- καλό είναι να μιλάς για πανανθρώπινες Αξίες και υψηλά ιδανικά, αλλά όχι σε έναν παραμελημένο, περιφρονημένο, παρατημένο στην τύχη του χώρο (ή καλύτερα: στην ατυχία του).

Και καλό θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έκανε, πριν εκφωνήσει το λόγο του, μια βόλτα στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και στα γύρω χωριά. Για να δει την εγκατάλειψη, την πλήρη απουσία κάθε έννοιας Πολιτείας, από εκεί. Για να καταλάβει τι εννοούμε όταν λέμε χρόνια τώρα ότι το εξευτελισμένο πολιτικό κατεστημένο ΕΚΛΕΨΕ τα χρήματα που έδωσαν κοντά 100.000 Έλληνες πολίτες και τα οποία ανέλαβε να αξιοποιήσει προς όφελος της περιοχής το Ταμείο Μολυβιάτη. Στενός φίλος και συνεργάτης του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο πρέσβυς Πέτρος Μολυβιάτης, που ηγείτο του Ταμείου, πριν έλθει η λαίλαπα του Γιώργου Παπανδρέου και ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕΙ με το έτσι θέλω τα χρήματα αυτά. 

Πού είναι τα έργα υποδομής στην περιοχή; Πού είναι η δημιουργία μιας ευπρόσωπης πόλης, άξιας να υποδέχεται τους υψηλούς της προσκεκλημένους στον τόπο του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού; Τι υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή πέραν του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου; 

Όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Γι αυτό κι όλοι οι επίσημοι (όπως άλλωτε και ο σημερινός Πρόεδρος) μπαίνουν στις αυτοκινητάρες τους, φτάνουν ακριβώς έξω από το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο, μας εκφωνούν τους ωραίυος λόγους τους και... αναχωρούν.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παρουσία του και για τον ενδιαφέροντα λόγο που εκφώνησε. Άμποτε κάποτε κάποιοι επίσημοι να ασχοληθούν εκτός από τον Τόπο, και με τους Ανθρώπους του.

1 σχόλιο:

  1. καθε φορα ολο και μεγαλα λογια μας λενε για την μοναδικη αρχαια ολυμπια,,,,,,,,,,,, στην πραξη ομως τιποτα !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή