Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Απορρίμματα: Απόφαση-κόλαφος για την κυβέρνηση


Αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό κέιμενο του δημοσιογράφου Δημήτρη Δελεβέγκου από το www.capital.gr:
*****

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Μία εβδομάδα έχει παρέλθει μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) που "δίνει" το πράσινο φως για την υπογραφή της ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα) διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ως καθ’ύλην αρμόδιο για το έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ, αποφεύγει επιμελώς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Πολλάκις στο παρελθόν, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έχει καταφερθεί εναντίον του έργου το οποίο, όπως έχει αναφέρει, "δεν βρίσκεται στο σχεδιασμό μας". Ωστόσο, η υπέρ του ΣΔΙΤ απόφαση του Ε.Σ., που πρώτο αποκάλυψε το Capital.gr, καταρρίπτει σαν χάρτινο πύργο την επιχειρηματολογία Τσιρώνη.

Απόφαση - κόλαφος

Ως εκ τούτου, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για απόφαση - κόλαφο τόσο κατά του Γ.Τσιρώνη όσο κατά του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα του οποίου το προερχόμενο από τους Οικολόγους Πράσινους κυβερνητικό στέλεχος αποτελεί επιλογή.

Και αυτό επειδή σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr:

-"η ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη οριστικού αναδόχου ανήκει στη νομοθετική εξουσία". Με άλλα λόγια, αυθαίρετα και χωρίς να βρίσκεται στο πεδίο της δικαιοδοσίας του, ο Γ.Τσιρώνης επιχείρησε να ακυρώσει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βασική αρχή του ότι "τα απορρίμματα ανήκουν στους πολίτες και όχι στα εργολαβικά συμφέροντα".

- επιβάλλεται η "κατασκευή ενός ολοκληρωμένου και επαρκούς δικτύου εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων με μακροχρόνιο ορίζοντα λειτουργίας, η οποία (κατασκευή) χαρακτηρίζεται τόσο από το υψηλό κόστος της όσο και από τις χρονοβόρες διαδικασίες εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεών της". Παράλληλα, όπως αναφέρει το Ε.Σ., μέσα σε 10 μήνες, τα εργοστάσια θα αρχίσουν να δέχονται απορρίμματα, ενώ σε δύο χρόνια από την έναρξη κατασκευής θα ξεκινήσει η οριστική διαχείριση. Σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί αλλά μη αποκαταστημένοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και ήδη με την από 2/12/2014 απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί λόγω της συντήρησης ή και μη αποκατάστασης ΧΑΔΑ στην καταβολή εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής 14,52 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Ε.Σ.  Όλα αυτά όταν ο Γ.Τσιρώνης έχει κάνει λόγο για λεόντεια σύμβαση.

-Το ΕΣΔΑ καταρτίστηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας! Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στον ΕΣΔΑ κατά παράβαση διατάξεων σειράς άρθρων νόμων (29Α- ν.1558/1985 κ.α.) δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για το μέγεθος της δαπάνης που θα προκύψει σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή του ούτε για τον τρόπο που η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί. Με άλλα λόγια, τα υπουργεία Εσωτερικών (επί θητείας Νίκου Βούτση) και Περιβάλλοντος που κατήρτισαν από κοινού το ΕΣΔΑ, δεν μερίμνησαν για το "ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό", παραβιάζοντας και τη σχετική νομοθεσία.

- Το νέο εθνικό σχέδιο αποβλήτων (ΕΣΔΑ) -ορίζει πώς η Ελλάδα θα διαχειρίζεται τα απορρίμματά της με ορίζοντα το 2020- που επικαλείται ο Αν.Υπ. για να "παγώσει" όλα τα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν διαθέτει καν νομική βάση. Προς επιβεβαίωση όσων έχει αποκαλύψει το Capital.gr το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι ο ΕΣΔΑ Τσιρώνη "εφόσον δεν έχει εγκριθεί με κοινή απόφαση των συναρμοδίων υπουργών και δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν έχει αποκτήσει κανονιστική ισχύ". "Δεν τίθεται ζήτημα συμβατότητας της ελεγχόμενης σύμβασης με τις προβλέψεις του αναρτηθέντος (σ.σ.: στον ιστότοπο του υπ.Περιβαλ.) ΕΣΔΑ 2015, καθόσον δεν έχει αποκτήσει κανονιστική ισχύ" καταλήγει το Ε.Σ. "Πρόκειται για "έκθεση ιδεών που στερείται νομικής ισχύος και εγκυρότητας και καταδεικνύει τον ερασιτεχνισμό και την απειρία του υπουργείου Περιβάλλοντος που το μοναδικό έργο που έχει να παρουσιάσει τους τελευταίους 10 μήνες είναι το αναθεωρημένο ΕΣΔΑ" σχολιάζουν, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, παράγοντες της αγοράς.

-Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, ο ελάχιστος απαιτούμενος όγκος απορριμμάτων για να είναι αποδοτική η επένδυση "αντιστοιχεί στο ετήσιο ποσό που απαιτείται για την λειτουργία και συντήρηση του εργοστασίου, την αποπληρωμή των δανείων και των κεφαλαίων του ιδιώτη πλέον της απόδοσης των κεφαλαίων", σύμφωνα με το Ε.Σ. Με άλλα λόγια, αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της επένδυσης. Ωστόσο, για τον Αν.Υπ. Γ.Τσιρώνη, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι "ανελαστική παράμετρος που δεν συνάδει με τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων" (σχέδιο απάντησης Γ.Τσιρώνη προς το Ελεγκτικό Συνέδριο). Να σημειωθεί ότι για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης, που θα υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προβλέπεται ετήσια εγγυημένη ποσότητα 150.000 τόνων.

"Δυσάρεστη έκπληξη"

Πάντως, στελέχη της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με δηλώσεις τους στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης βάλουν κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Νίκου Πατσαρίνου, επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος πρώτα" που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ:

"Ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη [...] είναι μία απόφαση που μας στεναχωρεί και προφανώς θα δώσουμε κάθε μάχη και θεσμική...Καλούμε από τώρα την κυβέρνηση να κάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θεσμικά και συνταγματικά να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία. Θα υποστηρίξουμε κάθε κινητοποίηση από τα κάτω, από την κοινωνία προκειμένου να ανατραπεί αυτή η απόφαση. [...] Ζητούμε από την κυβέρνηση να προσφύγει κατά της απόφασης[…] Από εκεί και πέρα η μάχη περνά στις τοπικές κοινωνίες που επιβαρύνονται με την απόφαση αυτή"  δήλωσε ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος πρώτα".- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου