Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Τουρισμός και πετρέλαια στο Κατάκολο

Η πρωτοβουλία του κ. Καφύρα να διοργανώσει ημερίδα για τα πετρέλαια στο Κατάκολο και η αναβολή μέσα σε 48 ώρες δείχνει ξεκάθαρα το ρηχό κι ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό κατεστημένο της Ηλείας. Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας είναι η κατρακύλα του νομού στην τελευταία θέση της ανάπτυξης. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Κατάκολο είναι μείζον θέμα για ολόκληρη την Ελλάδα, πολύ περισσότερο για την Ηλεία. Τέτοιες προχειρότητες είναι ανεπίτρεπτες και από τους πολίτες ασυγχώρητες. Ο κ. Καφύρας οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια εντός λίγων ημερών την αναβληθείσα εκδήλωση και να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις στους πολίτες του Κατακόλου και ολόκληρης της Ηλείας για το πώς είναι δυνατό να προσδιορίζει εκδήλωση σε χρόνο που ο αρμόδιος υπουργός αδυνατεί να παραστεί, την ώρα που του στέλνει επιστολή για να παραστεί! Απίστευτα πράγματα…
Πέρα από αυτό, όμως, αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα μια αναχρονιστική αντίληψη που αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί καινούργια. Σύμφωνα με αυτή, αν προχωρήσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Κατάκολο, θα πληγεί ο τουρισμός της Ηλείας, οι έμποροι του Κατακόλου θα δουν άδεια τα καταστήματά τους και πολλά άλλα καταστροφολογικά. Δυστυχώς, τέτοιες παρωχημένες αντιλήψεις καταδικάζουν τη χώρα μας και ειδικότερα την Ηλεία σε μαρασμό. Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα λοιπόν, που σε μια ώριμη πολιτική σκηνή στην Ηλεία θα ήταν δεδομένα και αυτονόητα:
Οι παραχωρήσεις και οι έρευνες στο Κατάκολου για πετρέλαια δεν είναι καθόλου ασύμβατη με την συνεχή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Πύργου, αλλά και ολόκληρης της Ηλείας. Για να μην πάρουμε παράδειγμα το μακρινό Ντουμπάι, που θαυμάσια συνδυάζει πετρέλαια και τουρισμό, σκεφτείτε τι έγινε στον «Πρίνο», στο μοναδικό σημείο του ελλαδικού χώρου που μας δίνει πετρέλαιο εδώ και χρόνια: Ο «Πρίνος» βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά από τη Θάσο. Η τουριστική κίνηση στο νησί, όμως, αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια, και ο τουρισμός αναπτύσσεται παράλληλα με την εξόρυξη του πετρελαίου. Η πρωτογενής βιομηχανία πετρελαίου στο βόρειο Αιγαίο έχει προσφέρει πάρα πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία της Θάσου, αλλά και της γειτονικής Καβάλας.
Το κοίτασμα του δυτικού Κατακόλου είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης αποκάλυψε (ΣΚΑΙ) ότι υπάρχουν ήδη πετρελαϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται για τις έρευνες στο Κατάκολο. Συνεπώς, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ιδιαίτερα στο τουριστικό προϊόν μας, που είναι σήμερα η «βαριά» βιομηχανία μας. Σωστά σχεδιασμένες, η έρευνα για πετρέλαια και η τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβαδίσουν. Αρκεί να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια, όχι αποσπασματικές ημερίδες για εντυπώσεις που «αναβάλλονται» εντός λίγων ωρών. Οργανωμένη προσπάθεια σημαίνει:
-          Διάλογος που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής (κόμματα, εμπορικοί σύλλογοι, Ηαυτοδιοίκηση κλπ)αυτοαυτοδιοίκηση κλπ) με ημερομηνία λήξεως.
-          Καταγραφή των ευκαιριών και των κινδύνων από ειδικούς τόσο στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, όσο και της τουριστικής βιομηχανίας (αυτό το τελευταίο έπρεπε να έχει γίνει πριν από δεκαετίες…).
-          Συνεννόηση των τοπικών πολιτικών δυνάμεων με την κεντρική εξουσία για συντονισμό των δράσεων στην κατεύθυνση των παράλληλων ωφελημάτων από τα πετρέλαια και τον τουρισμό.
Η Ηλεία από προχειρότητες και ανεπάρκειες έχει βλαφτεί πολλαπλώς. Ας γυρίσουμε σελίδα. Είναι ευκαιρία η σημερινή συγκυρία. Απλώς εμείς, πρέπει να αποδειχθούμε έτοιμοι για το καινούργιο. Κι όταν λέω «εμείς», εννοώ κάθε πολίτη προσωπικά. Γιατί οι πολίτες εκλέγουν τους πολιτικούς ,όχι το αντίθετο.-
seitanidisd@gmail.com

1 σχόλιο:

  1. Εγώ θα συμφωνούσα με όλα αν με τα ίδια τα μάτια μου δεν έβλεπα τα τελευταία 40 χρόνια την περιβαλλοντική καταστροφή του νομού. Μπρος στο κέρδος οι συμπολίτες μας δεν διστάζουν να καταστρέψουν ό,τι ομορφότερο. Οπότε τους θεωρώ ανίκανους να διαχειριστούν κάτι καινούριο,μεγάλο αλλά και επικίνδυνο για το περιβάλλον αναμφισβήτητα όπως πετρέλαιο 3 χιλιόμετρα από τις ακτές.

    Περιστατικά καταστροφών
    πχ> Το βουνό του Κατακόλου έχει καταστραφεί πλήρως (έχει χτιστεί, τεμαχιστεί & όλη η περιοχή από πυκνό δάσος έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο οικισμό)
    >Πρόσφατα καταστράφηκε η βουνοκορφή με μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα που δημιουργησε σάλο αλλά ξεχάστηκε γρήγορα
    >Η παραλία του Κατακόλου από ένα παράδεισο έχει μετατραπεί σε ένα βούρκο γεμάτο τσούχτρες στην οποία κανείς δεν μπορεί να κολυμπήσει πια.
    >Ο Αγιος Αντρεας χτίστηκε και συνεχίζεται να χτίζεται αφού ολόκληρες περιοχές πυκνής βλάστησης επίσης αποψιλώθηκαν.
    >Να μην αναφερθω στις πυρκαγιές του 2007.

    Οπότε μη μιλάμε μόνο για την υπευθυνότητα του κου Καφύρα αλλά και τη δική μας υπευθυνότητα/ ανευθυνότητα που μας οδηγεί στη συνεχή καταστροφή ενός από τους ομορφότερους τόπους.

    Τέλος ζητάμε υπευθυνότητα από τον νουμερο ένα υπεύθυνο για τις πυρκαγιές του 2007 που αντί να εξαφανιστεί από προσώπου γης - από τσίπα και μόνο- προσπαθεί να ενορχηστρώσει την ανάκαμψη της πληγείσας Ηλείας (για την οποία αυτός ήταν ο διοικητικά υπεύθυνος) καθώς και να διαχειριστεί υποθέσεις δισεκατομμυρίων(όπως τα πετρέλαια). Αυτός καλά τα λέει.Εμείς ως πολίτες είμαστε τελείως αστείοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή