Πρώτα να δούμε και να μάθουμε όλοι μαζί την είδηση:
Μελέτες για τη δημιουργία θεματικού πάρκου στο χώρο του Λιμνίου και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του κολυμβητηρίου εκπόνησαν οι υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ποιότητας Ζωής.Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η μελέτη για το Λιμνίο, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων θεματικών πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και ποδηλατόδρομου, που θα συνδεθεί με τον υπάρχοντα, που περνάει μπροστά από το γήπεδο της πόλης. Ταυτόχρονα υπάρχει δεύτερη μελέτη, ύψους 400 χιλ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Κολυμβητηρίου.Τα θέματα έθεσε προς συζήτηση η αντιπολίτευση στο δήμο, καταγγέλλοντας ότι η περιοχή εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης. Πάντως για την εγκατάλειψη της περιοχής, ο δήμαρχος Ξάνθης επικαλέστηκε την έλλειψη υπαλλήλων και πόρων.
Τα λέω αυτά από το 2006- 2007. Η ορεινή Ηλεία μπορεί πραγματικά να απογειωθεί με ένα θεματικό πάρκο. Στο βιβλίο μου "Πρόταση Διαλόγου για μια νέα Ηλεία" (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2007) έγραφα για την περιοχή της Λασιώνας (ισχύει όμως και για την Πηνεία, καθώς και για τη Δίβρη, την περιοχή της Λαμπείας, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί το σχέδιο να λειτουργήσει και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας. Έγραφα τότε και σε μεγάλο βαθμό ισχύει ως σήμερα:
Η περιοχή της Λασιώνας είναι, ίσως, η πιο απομακρυσμένη και για αυτό αδικημένη σε όλη την Ηλεία. Κανείς δεν σχεδιάζει να περάσει ένα σαββατοκύριακο με την παρέα του στη Λασιώνα, και να ξοδέψει όσα χρειάζεται για να απολαύσει αυτό το υπέροχο, άγριο τοπίο: Τον τόπο, που κατά τη Μυθολογία ο Ηρακλής έπιασε τον Ερυμάνθιο Κάπρο, τον τόπο από όπου ξεκίνησαν οι πρώτοι Κένταυροι, τον τόπο όπου βρέθηκαν συλημένοι μυκηναϊκοί τάφοι. Έναν τόπο που συνδυάζει ιδανικά το φυσικό κάλλος μιας αληθινά ορεινής περιοχής με μυθολογικά στοιχεία.
Κι όμως, η περιοχή της Λασιώνας μπορεί να γίνει πρωτοπόρα στον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό, δημιουργώντας το πρώτο Θεματικό Πάρκο στην Ηλεία και να προσπεράσει με αυτό τον τρόπο το παραδοσιακό αναπτυξιακό πρότυπο του μαζικού τουρισμού. Αυτές οι ήπιες μορφές τουρισμού, είναι περισσότερο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις, δραστηριοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους (κι έτσι δίνουν ένα μήνυμα και στην πεδινή Ηλεία, ότι θάλασσα δεν σημαίνει απαραίτητα τουρισμός μόνο κατά την περίοδο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο), λειτουργούν και εκτός περιόδων αιχμής κι εξασφαλίζουν συγκριτικά περισσότερα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία μια και συμμετέχουν άνθρωποι με ικανοποιητικό επίπεδο εισοδήματος και Παιδείας.
Να μοιραστούμε με τουρίστες το φυσικό κάλλος
Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που αναζητεί ήσυχους τόπους με φυσικές ομορφιές, προκειμένου να περάσει τις διακοπές του συντροφιά με τη φύση και με ενασχολήσεις βελτίωσης της φυσικής του κατάστασης. Περνούν τις διακοπές τους ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό κάνοντας ορειβασίες και περιηγήσεις, εφοδιασμένοι με ειδικούς χάρτες οι οποίοι περιέχουν λεπτομέρειες για τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια, τους αρχαιολογικούς χώρους… Άλλωστε και ο νέος Δήμαρχος της Λασιώνας Βασίλης Παπαντώνης, σε συνέντευξή του (Πατρίς, 5-11-2006) παραδέχτηκε ότι «η ερήμωση και η εγκατάλειψη είναι το κυρίαρχο πρόβλημα των χωριών μας σήμερα».
Η περιοχή της Λασιώνας, της Λαμπείας, ακόμα και της Φολόης, ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός τέτοιου Θεματικού Πάρκου που θα γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης ολόκληρης της ορεινής Ηλείας, δηλαδή αυτών των τριών περιοχών και σε μεγάλο βαθμό της Πηνείας και της Ωλένης. Η περιοχή της Λασιώνας, της Λαμπείας και της Φολόης συνδυάζει το όμορφο φυσικό τοπίο, με πολλά μυθολογικά στοιχεία, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα (Πύργος, Τρίπολη, Πάτρα) και την Αθήνα.
Κέντρο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων
Το προτεινόμενο Θεματικό Πάρκο, που ουσιαστικά θα αποτελεί ένα Κέντρο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, προτείνεται να περιλαμβάνει:
- Αίθουσα Αναμονής Τουριστών
- Αίθουσες θεωρητικής ανάλυσης υπαίθριων δραστηριοτήτων
- Εστιατόριο και καφετέρια
- Αποδυτήρια
- Εξοπλισμό για δραστηριότητες που θα γίνονται σε χώρους γύρω από το Κέντρο (ποδήλατο βουνού κλπ)
- Κατάστημα πώλησης εξοπλισμού για τους τουρίστες
- Πάρκινγκ
Οι δραστηριότητες θα χωρίζονται σε αυτές που θα γίνονται μέσα στο Θεματικό Πάρκο (πίστα για ποδήλατα βουνού, πέρασμα από στίβο με ψηλά και χαμηλά σκοινιά, τοξοβολία, λαβύρινθος, rappel κλπ, και σε αυτές που θα γίνονται στη γύρω περιοχή (trekking, παιχνίδια προσανατολισμού, πεδίο αναρρίχησης, διαδρομές με αυτοκίνητα 4Χ4).
Η λειτουργία ενός τέτοιου Θεματικού Πάρκου εξασφαλίζει τουρίστες τριών κατηγοριών, που κάνουν την όλη προσπάθεια κερδοφόρα και το Κέντρο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της ορεινής Ηλείας:
1. Μεμονωμένους τουρίστες, κατοίκους των αστικών κέντρων που θέλουν να περάσουν το σαββατοκύριακο ή τις διακοπές τους κοντά στη φύση, ασχολούμενοι με ήπιες δραστηριότητες (περίπατους, πορεία, παιχνίδια, ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κλπ)
2. Οργανωμένες ομάδες τουριστών, ή επιχειρήσεις που θέλουν να στείλουν το προσωπικό τους για αναψυχή, παράλληλα με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι Υπαίθριες Δραστηριότητες βοηθούν στην ξεκούραση και την αναζωογόνηση, παράλληλα με τη σύσφιγξη βελτίωση σχέσεων μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση, ή στελέχη επιχειρήσεων ενός μεγάλου οργανισμού κλπ)
3. Παιδιά που έρχονται εκεί με σχολικές εκδρομές, κυρίως μονοήμερες και τις τελικές τους πενθήμερες, αλλά και επιλέγουν να ξαναέλθουν στην περιοχή, εάν την επισκεφθούν στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους σε ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (στη Φολόη ή τη Λαμπεία) για να απολαύσουν τα παιχνίδια στο Θεματικό Πάρκο.
Το Θεματικό Πάρκο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια και φορέας υλοποίησης δεν μπορεί να είναι άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα με αυτό το Πάρκο, είναι ξεκάθαρο ότι η ευρύτερη περιοχή θα γίνει τόπος δημιουργίας ξενώνων, μονάδων εστίασης και στέγασης των τουριστών, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνω επίσης ότι η ευρύτερη περιοχή της νότιας και ορεινής Ηλείας προσφέρεται για πολλές επιχειρήσεις παρουσίασης του «μύθου» της περιοχής (Ερυμάνθιος Κάπρος, Μυκηναϊκοί τάφοι, δρυοδάσος της Φολόης από όπου ξεκίνησαν οι Κένταυροι, Κάπελη κλπ) όσο και το μέγα ζήτημα της ανάδειξης της Αρχαίας Ολυμπίας με την Ολυμπιακή Ιδέα, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και όλους τους μύθους που συνοδεύουν τις Ολυμπιάδες της Κλασικής Αρχαιότητας (ιστορία της Καλλιπατείρας, ελιές του Γούμερου, μύθοι γύρω από τον Αλφειό, τον Λάδωνα και τη Νέδα κλπ).
Επένδυση στην ισόρροπη ανάπτυξη
Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες, όταν θα αποσαφηνιστούν και θα γίνουν επιχειρηματικά πλάνα, μπορούν να φιλοξενούνται στα παραδοσιακά κτίρια του Αστρά, της Δίβρης ή της Ορεινής, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως σχολεία. Η παρουσίαση όλου αυτού του υλικού μπορεί να γίνει με DVD που θα παράγονται από νέες επιχειρηματικές μονάδες της περιοχής, από διαδραστικούς χάρτες που μπορούν να στηθούν σε συγκεκριμένα μέρη, και φυσικά από πλούσια βιβλιογραφία και τουριστικούς οδηγούς που θα παρουσιάζουν αναλυτικά την περιοχή, ξεκινώντας από το Θεματικό Πάρκο και τις δυνατότητες στέγασης και σίτισης, και θα φτάνουν στην παρουσίαση όλου αυτού του πλούτου, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Ήδη τοπικοί σύλλογοι όπως ο πολύ δραστήριος Πεζοπορικός Όμιλος Αμαλιάδας διοργανώνουν πεζοπορία στην Κάπελη, ενώ την Πρωτομαγιά στήνεται στο πανέμορφο αυτό δάσος ένα ξέφρενο πανηγύρι.
Η κατασκευή και λειτουργία αυτού του Θεματικού Πάρκου υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή προοπτική που έδινε το σχέδιο για δημιουργία Δασικού Χωριού στην Κρυόβρυση. Το Δασικό Χωριό θα χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, και δικαίως ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος είπε ότι για τα «ανολοκλήρωτα» έργα, όπως αυτό, η Κυβέρνηση προκρίνει τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ήδη υφισταμένων κι όχι την εξ αρχής δημιουργία νέων. Αντίθετα, το Θεματικό Πάρκο, όπως τόνισα, χρηματοδοτείται 100% από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία υπάρχουν ήδη στους κωδικούς για τουριστικές υποδομές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον Δήμο της Λασιώνας. Ο πρώην Δήμαρχος Κλεάνθης Παπαδόπουλος είχε ξεκινήσει και προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Για άλλη μια φορά τονίζεται ότι η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται αμέσως να προχωρήσουν τις τοπικές υποδομές, κυρίως την οδοποιία, όπως λ.χ. τον δρόμο Ταβέρνας Κρυόβρυσης Ζωοδότη κι εκείνον που συνδέει την Αγία Κυριακή με τα Τσίπιανα, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ανδρώνι και το Πανόπουλο, τη βελτίωση του δρόμου εισόδου στο Κακοτάρι κλπ
Τα καιρικά φαινόμενα μας φέρνουν χρήματα!
Η Λασιώνα μπορεί εκτός από το Θεματικό, να έχει άλλο ένα Πάρκο που θα την κάνει πρωτοπόρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ήδη το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για τις δυνατότητες κατασκευής ενός αιολικού πάρκου στα Τσίπιανα (θέση Σκιαβούνι), πρωτοβουλία που, εκτός των άλλων, θα απέφερε και ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο, από τα μεικτά κέρδη της εταιρίας που θα το διαχειριζόταν.
Τέλος, είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών στην περιοχή: Εκσυγχρονισμένες αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες πρέπει να είναι ο κανόνας στη Λασιώνα, κι είναι ευτύχημα που ο νέος Δήμαρχος κ. Παπαντώνης δεσμεύτηκε να προωθήσει αυτό το ζήτημα. Γρήγορη δημιουργία και λειτουργία συστήματος αποχέτευσης και άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών αποτελούν επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Μικρές οικοτουριστικές και αγροτουριστικές μονάδες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο Θεματικό Πάρκο, ενώ τα περιοδεύοντα πολυιατρεία που εξήγγειλε ο κ. Παπαντώνης θα συμπληρώσουν την εικόνα μιας περιοχής που είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες επιπέδου.-
Κι όμως, η περιοχή της Λασιώνας μπορεί να γίνει πρωτοπόρα στον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό, δημιουργώντας το πρώτο Θεματικό Πάρκο στην Ηλεία και να προσπεράσει με αυτό τον τρόπο το παραδοσιακό αναπτυξιακό πρότυπο του μαζικού τουρισμού. Αυτές οι ήπιες μορφές τουρισμού, είναι περισσότερο ανθεκτικές στις οικονομικές κρίσεις, δραστηριοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους (κι έτσι δίνουν ένα μήνυμα και στην πεδινή Ηλεία, ότι θάλασσα δεν σημαίνει απαραίτητα τουρισμός μόνο κατά την περίοδο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο), λειτουργούν και εκτός περιόδων αιχμής κι εξασφαλίζουν συγκριτικά περισσότερα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία μια και συμμετέχουν άνθρωποι με ικανοποιητικό επίπεδο εισοδήματος και Παιδείας.
Να μοιραστούμε με τουρίστες το φυσικό κάλλος
Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών που αναζητεί ήσυχους τόπους με φυσικές ομορφιές, προκειμένου να περάσει τις διακοπές του συντροφιά με τη φύση και με ενασχολήσεις βελτίωσης της φυσικής του κατάστασης. Περνούν τις διακοπές τους ανάμεσα στη θάλασσα και το βουνό κάνοντας ορειβασίες και περιηγήσεις, εφοδιασμένοι με ειδικούς χάρτες οι οποίοι περιέχουν λεπτομέρειες για τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια, τους αρχαιολογικούς χώρους… Άλλωστε και ο νέος Δήμαρχος της Λασιώνας Βασίλης Παπαντώνης, σε συνέντευξή του (Πατρίς, 5-11-2006) παραδέχτηκε ότι «η ερήμωση και η εγκατάλειψη είναι το κυρίαρχο πρόβλημα των χωριών μας σήμερα».
Η περιοχή της Λασιώνας, της Λαμπείας, ακόμα και της Φολόης, ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός τέτοιου Θεματικού Πάρκου που θα γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης ολόκληρης της ορεινής Ηλείας, δηλαδή αυτών των τριών περιοχών και σε μεγάλο βαθμό της Πηνείας και της Ωλένης. Η περιοχή της Λασιώνας, της Λαμπείας και της Φολόης συνδυάζει το όμορφο φυσικό τοπίο, με πολλά μυθολογικά στοιχεία, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα (Πύργος, Τρίπολη, Πάτρα) και την Αθήνα.
Κέντρο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων
Το προτεινόμενο Θεματικό Πάρκο, που ουσιαστικά θα αποτελεί ένα Κέντρο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, προτείνεται να περιλαμβάνει:
- Αίθουσα Αναμονής Τουριστών
- Αίθουσες θεωρητικής ανάλυσης υπαίθριων δραστηριοτήτων
- Εστιατόριο και καφετέρια
- Αποδυτήρια
- Εξοπλισμό για δραστηριότητες που θα γίνονται σε χώρους γύρω από το Κέντρο (ποδήλατο βουνού κλπ)
- Κατάστημα πώλησης εξοπλισμού για τους τουρίστες
- Πάρκινγκ
Οι δραστηριότητες θα χωρίζονται σε αυτές που θα γίνονται μέσα στο Θεματικό Πάρκο (πίστα για ποδήλατα βουνού, πέρασμα από στίβο με ψηλά και χαμηλά σκοινιά, τοξοβολία, λαβύρινθος, rappel κλπ, και σε αυτές που θα γίνονται στη γύρω περιοχή (trekking, παιχνίδια προσανατολισμού, πεδίο αναρρίχησης, διαδρομές με αυτοκίνητα 4Χ4).
Η λειτουργία ενός τέτοιου Θεματικού Πάρκου εξασφαλίζει τουρίστες τριών κατηγοριών, που κάνουν την όλη προσπάθεια κερδοφόρα και το Κέντρο Υπαίθριων Δραστηριοτήτων μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της ορεινής Ηλείας:
1. Μεμονωμένους τουρίστες, κατοίκους των αστικών κέντρων που θέλουν να περάσουν το σαββατοκύριακο ή τις διακοπές τους κοντά στη φύση, ασχολούμενοι με ήπιες δραστηριότητες (περίπατους, πορεία, παιχνίδια, ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κλπ)
2. Οργανωμένες ομάδες τουριστών, ή επιχειρήσεις που θέλουν να στείλουν το προσωπικό τους για αναψυχή, παράλληλα με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι Υπαίθριες Δραστηριότητες βοηθούν στην ξεκούραση και την αναζωογόνηση, παράλληλα με τη σύσφιγξη βελτίωση σχέσεων μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, όπως είναι οι εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση, ή στελέχη επιχειρήσεων ενός μεγάλου οργανισμού κλπ)
3. Παιδιά που έρχονται εκεί με σχολικές εκδρομές, κυρίως μονοήμερες και τις τελικές τους πενθήμερες, αλλά και επιλέγουν να ξαναέλθουν στην περιοχή, εάν την επισκεφθούν στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους σε ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (στη Φολόη ή τη Λαμπεία) για να απολαύσουν τα παιχνίδια στο Θεματικό Πάρκο.
Το Θεματικό Πάρκο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια και φορέας υλοποίησης δεν μπορεί να είναι άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα με αυτό το Πάρκο, είναι ξεκάθαρο ότι η ευρύτερη περιοχή θα γίνει τόπος δημιουργίας ξενώνων, μονάδων εστίασης και στέγασης των τουριστών, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνω επίσης ότι η ευρύτερη περιοχή της νότιας και ορεινής Ηλείας προσφέρεται για πολλές επιχειρήσεις παρουσίασης του «μύθου» της περιοχής (Ερυμάνθιος Κάπρος, Μυκηναϊκοί τάφοι, δρυοδάσος της Φολόης από όπου ξεκίνησαν οι Κένταυροι, Κάπελη κλπ) όσο και το μέγα ζήτημα της ανάδειξης της Αρχαίας Ολυμπίας με την Ολυμπιακή Ιδέα, την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και όλους τους μύθους που συνοδεύουν τις Ολυμπιάδες της Κλασικής Αρχαιότητας (ιστορία της Καλλιπατείρας, ελιές του Γούμερου, μύθοι γύρω από τον Αλφειό, τον Λάδωνα και τη Νέδα κλπ).
Επένδυση στην ισόρροπη ανάπτυξη
Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες, όταν θα αποσαφηνιστούν και θα γίνουν επιχειρηματικά πλάνα, μπορούν να φιλοξενούνται στα παραδοσιακά κτίρια του Αστρά, της Δίβρης ή της Ορεινής, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως σχολεία. Η παρουσίαση όλου αυτού του υλικού μπορεί να γίνει με DVD που θα παράγονται από νέες επιχειρηματικές μονάδες της περιοχής, από διαδραστικούς χάρτες που μπορούν να στηθούν σε συγκεκριμένα μέρη, και φυσικά από πλούσια βιβλιογραφία και τουριστικούς οδηγούς που θα παρουσιάζουν αναλυτικά την περιοχή, ξεκινώντας από το Θεματικό Πάρκο και τις δυνατότητες στέγασης και σίτισης, και θα φτάνουν στην παρουσίαση όλου αυτού του πλούτου, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Ήδη τοπικοί σύλλογοι όπως ο πολύ δραστήριος Πεζοπορικός Όμιλος Αμαλιάδας διοργανώνουν πεζοπορία στην Κάπελη, ενώ την Πρωτομαγιά στήνεται στο πανέμορφο αυτό δάσος ένα ξέφρενο πανηγύρι.
Η κατασκευή και λειτουργία αυτού του Θεματικού Πάρκου υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή προοπτική που έδινε το σχέδιο για δημιουργία Δασικού Χωριού στην Κρυόβρυση. Το Δασικό Χωριό θα χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, και δικαίως ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος είπε ότι για τα «ανολοκλήρωτα» έργα, όπως αυτό, η Κυβέρνηση προκρίνει τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ήδη υφισταμένων κι όχι την εξ αρχής δημιουργία νέων. Αντίθετα, το Θεματικό Πάρκο, όπως τόνισα, χρηματοδοτείται 100% από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία υπάρχουν ήδη στους κωδικούς για τουριστικές υποδομές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον Δήμο της Λασιώνας. Ο πρώην Δήμαρχος Κλεάνθης Παπαδόπουλος είχε ξεκινήσει και προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Για άλλη μια φορά τονίζεται ότι η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται αμέσως να προχωρήσουν τις τοπικές υποδομές, κυρίως την οδοποιία, όπως λ.χ. τον δρόμο Ταβέρνας Κρυόβρυσης Ζωοδότη κι εκείνον που συνδέει την Αγία Κυριακή με τα Τσίπιανα, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ανδρώνι και το Πανόπουλο, τη βελτίωση του δρόμου εισόδου στο Κακοτάρι κλπ
Τα καιρικά φαινόμενα μας φέρνουν χρήματα!
Η Λασιώνα μπορεί εκτός από το Θεματικό, να έχει άλλο ένα Πάρκο που θα την κάνει πρωτοπόρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ήδη το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για τις δυνατότητες κατασκευής ενός αιολικού πάρκου στα Τσίπιανα (θέση Σκιαβούνι), πρωτοβουλία που, εκτός των άλλων, θα απέφερε και ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο, από τα μεικτά κέρδη της εταιρίας που θα το διαχειριζόταν.
Τέλος, είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών στην περιοχή: Εκσυγχρονισμένες αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες πρέπει να είναι ο κανόνας στη Λασιώνα, κι είναι ευτύχημα που ο νέος Δήμαρχος κ. Παπαντώνης δεσμεύτηκε να προωθήσει αυτό το ζήτημα. Γρήγορη δημιουργία και λειτουργία συστήματος αποχέτευσης και άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών αποτελούν επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Μικρές οικοτουριστικές και αγροτουριστικές μονάδες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο Θεματικό Πάρκο, ενώ τα περιοδεύοντα πολυιατρεία που εξήγγειλε ο κ. Παπαντώνης θα συμπληρώσουν την εικόνα μιας περιοχής που είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες επιπέδου.-
Αγαπητέ κ. Σεϊτανίδη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντελώς τυχαία μπήκα στην ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα σας. Κρίμα, που δεν είχα διαβάσει το άρθρο σας για την Ορεινή Ηλεία. Γιατί θα μπορούσαμε τότε (όχι τώρα, είναι αργά γιατί τα λεφτα τα φάγανε (όχι βέβαια "όλοιμαζί" ...πέταξε το πουλάκι)να ανταλλάξουμε απόψεις και θέσεις, γιατί ναι μεν προτείνετε μεγαλόπνοα σχέδια για την περιοχή μας αλλά...
Κύριε Σεϊτανίδη, επικροτώ το γενικό πλαίσιο των προτάσεών σας, πλην χρειάζεται ευρύτερη ενημέρωση και επιτόπια έρευνα και γνώση των δεδομένων της ευρύτερης περιοχής ορεινής Ηλείας. Δυστυχώς με το παρόν σημείωμα είναι αδύνατο να γίνει συζήτηση (ελπίζω κάποτε να βρεθούμε πιο κοντά), αλλά δεν θα έπρεπε να συνεχίζετε και σεις τις ανιστόρητες παραπληροφορήσεις σχετικές με τους αθάνατους αλληγορικούς μύθους π.χ. ότι δήθεν ο μύθος του Ερυμάνθιου κάπρου είχε κάποια σχέση με την περιφέρεια Λασιώνος (!!) ή να υποστηρίζετε τα Αιολικά πάρκα στο Σκιαδοβούνι ή τα δικά μας ιερά Λάμπεια όρη ή να κάνετε αναφορές σε προηγούμενους Δημάρχους ως δήθεν οραματιστές των αναπτυξιακών προτάσεων σας... Ευτυχώς πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που τα είπατε και η δίκαια αμείληκτη ιστορία τους ξέβρασε και οι οραματιστές πήγαν από κει που ήρθαν. Δηλαδή στο πουθενά. Σχέδια και προτάσεις με παραδείγματα από την Ξάνθη ή αλλαχού , μοιάζουν καρικατούρες για τους εξουσιαστές μας της Ηλείας (και ιδιάιτερα της ορεινής Ηλείας) που κατάντησαν τον υπέροχο Νομό μας τελευταίο στην Ευρώπη.
Σωτ. Σωτηρόπουλος, εκδότης του ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού "ΔΙΒΡΗ" και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών "Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας"