Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πόσους Δήμους χρειάζεται η Ηλεία;

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Α. ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Μπορεί η επικαιρότητα να έχει τις δικές της προτεραιότητες, αλλά και τα προβλήματα υποβαθμισμένων περιοχών όπως η δική μας έχουν τις δικές τους απαιτήσεις για λύση. Έτσι, προσπερνώ την επικαιρότητα -άλλωστε αυτή μας αναγκάζει να επανερχόμαστε ξανά και ξανά- και καταθέτω κάποιες απόψεις για το σχέδιο συνένωσης Δήμων που παρουσίασε η Κυβέρνηση, το γνωστό "Καλλικράτη", σε ό,τι αφορά στην Ηλεία.
Αρχικά πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η ιδέα της περαιτέρω συνένωσης Δήμων, μετά τον "Καποδίστρια" ήταν μια σωστή ιδέα. Πράγματι στη νέα πραγματικότητα η Αυτοδιοίκηση πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες μονάδες, με αρκετό πληθυσμό και αρμοδιότητες, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά προς την κεντρική διοίκηση στην υπόθεση της τοπικής ανάπτυξης, που στην περίπτωση της Ηλείας σημαίνει ανάσταση της μισοπεθαμένης υπαίθρου.
Ωστόσο, η καλή ιδέα του "Καλλικράτη" έπεσε -κι αυτή- στα νύχια των μικροκομματικών υπολογισμών. Ενώ η κυβέρνηση από την αρχή έλεγε ότι οι δήμοι θα είναι περίπου 370, δηλαδή παραδεχόταν ότι ήδη είχε κάνει τις συνενώσεις που εκείνη πίστευε ότι πρέπει να γίνουν, ωστόσο δεν δημοσιοποιούσε αυτό το διαχωρισμό, ώστε πάνω σε αυτόν να αναπτυχθούν οι τοπικοί διάλογοι και να γίνει η δημόσια διαβούλευση. Αντίθετα, η κυβέρνηση έκρυψε τα σχέδιά της υπό το φόβο του πολιτικού κόστους, κι έτσι επέτρεψε να αναπτυχθούν τοπικισμοί, που θα αναδειχθούν στο εγγύς μέλλον με οξύ τρόπο.
Ειδικά στην περιοχή μας οι συνενώσεις που τελικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι άτολμες και σε τελική ανάλυση δεν εξυπηρετούν το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προϋποθέτει μεγάλους και πολυπληθείς Δήμους. Συγχρόνως, το κυβερνητικό σχέδιο αντιστρατεύεται τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών, που ειδικά στην Ηλεία αναδεικνύουν μια ωριμότητα των κατοίκων της και μια συνειδητή επίγνωση για το κοινό μας μέλλον.
Η περίπτωση του κάμπου είναι χαρακτηριστική. Ο κάμπος αποτελεί μια ενότητα, όπως κι αν το δει κανείς. Είναι ενιαίος γεωγραφικά, κοινωνικά, παραγωγικά, οικονομικά. Ποιοι "εγκέφαλοι" της πρωτεύουσας σκέφτηκαν να τον χωρίσουν στα δυο, μάλλον στα τρία αν συμπεριλάβουμε και την Αμαλιάδα, μόνο ένας Θεός το ξέρει. Ήδη κατά τους προηγούμενους μήνες, οι Δήμαρχοι κι οι άλλοι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης στον κάμπο έκαναν πολλές συναντήσεις, ενώ παρακολούθησα κι από το facebook τις συζητήσεις τους για έναν μεγάλο Δήμο όλου του κάμπου. Τη μόνη διαφωνία που θεώρησα πραγματική και άξια περαιτέρω συζήτησης, είναι αν σε αυτό τον Δήμο θα περιλαμβάνεται η Αμαλιάδα ή όχι. Κατά τα λοιπά, οι τοπικοί παράγοντες του κάμπου είχαν αποφασίσει με συντριπτικά ποσοστά τη δημιουργία ενός και μόνον δήμου του ηλειακού κάμπου. Είμαι αλληλέγγυος με αυτή την άποψη και καλώ το υπουργείο Εσωτερικών να αναθεωρήσει την αρχική του απόφαση.
Το ίδιο συνέβη και με τη νότια Ηλεία. Παλαιότερα, όταν υπήρχαν επαρχίες, άνθρωποι σοφότεροι από εμάς είχαν ενοποιήσει τη νότια Ηλεία, που επίσης είναι ενιαία κοινωνικά, γεωγραφικά και οικονομικά, στη λεγόμενη "επαρχία Ολυμπίας", που περιελάμβανε όλο το τμήμα της Ηλείας που βρίσκεται νότια του ποταμού Αλφειού. Τώρα οι κυβερνητικοί φωστήρες ενώνουν την Ανδρίτσαινα με την Κρέστενα, όχι όμως και με τη Φιγαλεία. Αν δεν είναι μικροκομματικοί υπολογισμοί, είναι σχεδιασμοί επί χάρτου χωρίς γνώση της τοπικής πραγματικότητας.
Ένας γενναίος Καλλικράτης θα χώριζε την Ηλεία σε μόνο τέσσερις πραγματικά μεγάλους Δήμους:
- Στο μεγάλο Δήμο του Κάμπου -προσωπική μου άποψη είναι ότι εκεί θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Αμαλιάδα με την Πηνεία-, έχω επιχειρήματα και μπορώ να τα συζητήσω,
- Στο μεγάλο δήμο της πρώην επαρχίας Ολυμπίας, δηλαδή σε όλη την Ηλεία που βρίσκεται κάτω από τον Αλφειό, είναι πολύ καλή ιδέα η ονομασία «Επικούρειος Απόλλων»
- Στο μεγάλο Δήμο Πύργου, που θα περιλαμβάνει το σημερινό Δήμο Πύργου και τους Δήμους Ιάρδανου, Βώλακος και Ωλένης
- Και τέλος στο μεγάλο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που θα περιλαμβάνει και τη Φολόη, τη Λαμπεία και τη Λασιώνα.
Αυτό σημαίνει μεγάλοι Δήμοι, σε έκταση και πληθυσμό, αλλά με μια αυτονόητη ενότητα, οι οποίοι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, να αντλήσουν πόρους από την Ευρώπη και να παίξουν ρόλο στην τιτάνια προσπάθεια όλης της Ελλάδας για επιστροφή πολλών συμπατριωτών μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα στη γενέτειρα γη. Ο επαναπατρισμός -αφού δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για εργασία και ποιότητα ζωής- είναι αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει η πανελλήνια προσπάθεια αναδόμησης του οικονομικού μοντέλου και αποφυγής στο μέλλον καταστάσεων παρόμοιων με τη σημερινή, με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τέσσερις Δήμοι στην Ηλεία, σημαίνει επένδυση στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου